Končno še untethered jailbreak za iPhone 4S in iPad 2 z iOS 5.0.1

Matej Huš

22. jan 2012 ob 13:16:46

Pred slabim mesecem dni so uporabniki Applovih naprav z iOS 5.0.1 dočakali untethered jailbreak zanje, kar je pomenilo, da jih je bilo mogoče "odkleniti" oziroma pridobiti skrbniški (root) dostop in na njih poganjati vse, tudi neavtorizirane aplikacije. Apple ima namreč grdo navado, da telefone omeji in dovoli le uporabo aplikacij, ki so jih sami podpisali in blagoslovili kot dovolj dobre. Žal je bil decembrski jailbreak omejen zgolj na naprave s čipi A4, zavoljo česar so ipadi 2 in iphoni 4S odpadli. Sedaj se je našel untethered (to pomeni, da naprave po vsakem ponovnem zagonu ni potrebno znova priključiti na osebni računalnik in postopka ponoviti) jailbreak tudi zanje.

Chronic Dev Team in pod2g sta v sodelovanju izdala Absinthe A5, ki je nadgradnja priljubljenega orodja za odklep Greenpois0n. Trenutno sicer deluje le na operacijskem sistemu Mac OS X, a sta verziji za Linux in Windows po obljubah avtorjev že na poti, tako da bodo tudi njuni uporabniki lahko svoje ipade in iphone odklenili kmalu. Deluje namreč na A5-napravah, ki so iPhone 4S z iOS 5.0 (9A334) ali iOS 5.0.1 (9A405 in 9A406) in vseh modelih iPad 2 z iOS 5.0.1 (9A405).

Apple jailbreak odsvetuje in uporabnikom ne priznava garancije zaradi nepooblaščenega posega v napravo, a sámo početje ni nezakonito. Podrobnosti o jailbreaku in potrebna orodja za izvedbo najdete na domačih straneh piscev, ki so zaradi navala obiskovalcev nekolikanj slabše dostopne.