Samoa in Tokelau preskočila 30. december

Matej Huš

31. dec 2011 ob 13:15:32

Okoli silvestrovega vsako leto pišemo o takšnih in drugačnih peripetijah z merjenjem časa. Vsakih nekaj let, odvisno od hitrosti upočasnjevanja vrtenja Zemlje, s prestopno sekundo podaljšamo noč, včasih pa se primerijo še večje spremembe. Konec leta je namreč izvrstna priložnost za premikanje po časovnih pasovih. Letos sta se premaknila Samoa in Tokelau, ki sta preskočila petek, 30. decembra. Četrtku je tam sledila sobota.

Datumska meja je navidezna črta, ki poteka približno po 180. poldnevniku in označuje področje, kjer se začne nov koledarski dan. Pri prečkanju meje proti vzhodu moramo koledar prestaviti en dan nazaj, pri prečkanju proti zahodu pa en dan izgubimo. Datumska meja je problem za otoške državice, ki ki jih ta preseka, saj ni praktično imeti države, v kateri sta vsak trenutek dva dneva. Nepraktičen pa je tudi slučaj, ko se država nahaja na drugi strani datumske meje kot njene najpomembnejše trgovinske partnerice, saj imajo v tem primeru le štiri dni v tednu oboji hkrati delovni dan.

Zato sta otoški državici Samoa in Tokelau letos prestopili na drugo stran datumske meje. Doslej sta ležali v časovnem pasu UTC-11 (Samoa) oziroma UTC-10 (Tokelau), sedaj pa bosta v pasovih UTC+13 oziroma UTC+14. Spremembo so dosegli tako, da so preskočili 30. december. Iz držav, kjer so nov dan začeli med zadnjimi, je sedaj Tokelau postal država, ki prva začne nov dan (skupaj s Kiribati), Samoa pa sledi uro zatem (razen poleti, ko dodajo še eno uro s poletnim časom). Na ta način je Samoa sedaj le tri ure pred sydneyjskim časom, pred tem pa so zaostajali 21 ur. V državah Tokelau, Kiribati in spričo poletnega časa tudi v Samoi so tako prvi vstopili v leto 2012 že danes ob 11. uri dopoldne po slovenskem času.

Zanimivo je, da je Samoa nekoč že bila na zahodni strani datumske meje. Leta 1892 pa so prestopili na vzhodno stran, da bi bili časovno bliže Ameriki, s katero so tedaj največ trgovali. Do danes sta ta primat prevzeli Avstralija in v manjši meri Nova Zelandija, zato je ponovno stopila na zahodno stran. Ni pa to edini primer, ko je država stopila na drugo stran datumske meje. Kiribati so leta 1995 storili podobno, saj jih je datumska meja tedaj razsekala na dvoje. Še bolj drastičen primer pa je recimo prestop Aljaske, ki so jo ZDA ob nakupu od Rusije prestavile na vzhodno stran datumske meje in hkrati zamenjale še julijanski koledar z gregorijanskim, tako da je 6. oktobru 1867 sledil kar 18. oktober 1867.