Izšel je Firefox 9

Mandi

21. dec 2011 ob 17:14:12

Šest tednov je naokoli in kot je zdaj že v navadi, imamo na voljo novo različico Firefoxa. Glavna nota je tokrat znatno hitrejše izvajanje, izstopajo pa še nov Android vmesnik, skoraj samodejne nadgradnje in HTML5 podpora za kamero.

Hitrostne pridobitve bodo vidne zlasti pri javascriptu. Devetka vključuje tehnologijo Type Inference, ki jo pospešeno razvijajo že leto dni in ki skuša z analizo kode dognati, katerega tipa je določena spremenljivka in potem s tem izboljšati prevajanje kode v JãgerMonkey JIT prevajalniku. Mozilla pravi, da Type Inference pohitri standardne hitrostne teste Kraken oz. V8 za 30%, še večja pa naj bi bila pridobitev pri z javascriptom bogatih straneh, kot so Facebook in HTML5 igre. V prihajajočih različicah bo Jãgerja zamenjal še hitrejši javascript JIT prevajalnik IonMonkey, ki naj bi že povsem zaprl zaostanek za statično tipizirano javansko kodo.

Druga hitrostna pridobitev zadeva nalaganje vsebin v ozadju s ti. asinhronimi javascript zahtevki (XHR), kar vidimo praktično na vseh današnjih dinamičnih spletnih straneh. XHR requesti bodo po novem lahko vračali vsebino v koščkih (chunks), takoj ko bodo ti na voljo.

Na Android fronti je na voljo nov izgled za mobilni Firefox. Seznam odprtih tabov se seli v stolpec na skrajni levi, a bo po privzetem skrit in ga bo treba pred uporabo odkriti z potegom (swipe) po levi strani zaslona. Obenem so dodali večja gumba za nazaj in zoom na levi, ter gumbe za ponovno nalaganje in upravljanje zaznamkov na desni. Vmesnik naj sicer ne bi bil pretirano dolgoživ, ker Mozilla že dela na nasledniku.

Ena od glavnih prednosti Firefoxa je že tradicionalno dobra podpora za standard HTML5 (sans h.264/webm <video>); tokrat so dodali dostop do kamere (webcam) in še izboljšali validacijo obrazcev (form validation api).

Ob tako hitrem tempu izdajanja novih različic mora biti nadgradnja čimbolj enostavna in po možnosti tudi avtomatska. Firefox bo po novem posodobitev prenesel samodejno v ozadju, brez vprašanj, in jo tudi namestil, zamenjava stare z novo različico pa bo izvedena ob ponovnem zagonu. Nekoliko so izboljšali tudi avtomatsko testiranje in potrjevanje add-onov za novejše različice.