Izid Firefox 4 se seli v leto 2011

Primož Resman

28. okt 2010 ob 20:01:16

Težko pričakovani izid 4. večje izdaje Mozillinega glavnega brskalnik,a Firefox, se je nekoliko prestavil in tako padel v leto 2011, medtem ko je bil prej napovedan za konec letošnjega leta. Brskalnik, ki je zdaj že v 6. javni beta različici, bo prvo javno kandidatko za izid (različico RC1) po trenutnih načrtih ugledal zgodaj v letu 2011, čemur bo v kratkem sledil izid stabilne različice, če seveda ne bodo našli večjih težav v različici RC1.

Prihodnja beta različica, že 7. po vrsti, bo vsebovala prav vse lastnosti, ki jih pri Mozilli načrtujejo za novo različico brskalnika, a jim povzročajo težave prenovljeni pogoni za izrisovanje Javascripta. Na spletni strani arewefastyet.com si lahko ogledate razvoj teh pogonov in njihovo hitrost od začetka avgusta do sredine oktobra ter jih primerjate s hitrostjo Chrome in Safari, enima izmed najhitrejših brskalnikov v izrisovanju Javascripta. Glede na te (Mozilline!) rezultate bo Firefox 4 vsaj tako hiter, kot Chrome in Safari. Beto 7, ki ima pričakovan izid v začetku novembra, zadržujejo predvsem težave v vključevanju obeh izrisovalnih pogonov, TraceMonkey, ki ga bodo uporabljali pri izrisovanju Javascripta na spletnih straneh, in JaegerMonkey, ki bo dopolnjeval TraceMonkey ter si deli del kode z Googlovim pogonom V8, uporabljenim v brskalniku Chrome.

Omenimo še, da so pri Mozilli izdali novo različico Firefox 3, Firefox 3.6.12, ki zakrpa kritično ranljivost, najdeno v Firefox 3.6 in 3.5, potencialno pa še v Thunderbird, če uporabniki v njem odpirajo spletne strani (v bralniku RSS). Firefox 4 te ranljivosti nima.