Rezidenca francoskega predsednika redni uporabnik torrenta

Mandi

20. dec 2011 ob 07:53:41

Francoski predsednik Sarkozy je bil med glavnimi podporniki three strikes zakona Hadopi, zato je skrajno zanimivo, da zaposlenim v svoji predsedniški palači (62.160.71.0/24) ni prepovedal rabe p2p orodij za prenos avtorsko zaščitenih vsebin.

Vir podatkov je skupina ruskih hektivistov, ki so naredili točno to, kar francoski imetniki avtorski pravic in copyright trolli počno že več let - povezali so se na javne torrent trackerje in jih povprašali, kdo ("kateri IP naslov") ponuja oz. seeda določene datoteke. Podatke so nato strpali v bazo in pripravili ličen spletni vmesnik YouHaveDownloaded.com, ki omogoča iskanje po IP naslovu seerjea oz. imenu torrent datoteke. Po njihovih besedah pokrivajo približno petino javnega torrent prometa, tj. 55 milijonov uporabnikov in (za zdaj) 120 tisoč različnih torrentov.

In v tej zbirki se marsikaj najde. Francoz Nicolas Perrier je preveril zunanje IP-je francoske predsedniške palače in ugotovil, da je nekdo iz tega naslova gotovo uporabljal bittorrent - predvsem za ameriške filme, pa album album Beach Boysov (v kodeku FLAC, oz. kot komentira torrentfreak - samo najboljše za predsednika"). TF je potem preveril še za ameriške založnike in pri vseh našel dovolj domnevnih kršitev za odklop interneta. Končno so dobili še pismo od nizozemskih kolegov, ki pravijo, da lokalno organizacijo za kolektivno upravljanje avtorskih pravic Buma/Stemra zanimajo piratske kopije TV šova Entourage in igre Battlefield 3. Buma se brani, da je nekdo uspel ponarediti (spoofati) njihov IP naslov, kar se sliši nesorazmerno težko. Je pa pomenljivo, ker ugovor "sosedov mulo mi je pohekal wifi" ne šteje kot veljavna obramba pred odklopom v Franciji.

Podatki na strani seveda niso popolni. Ne zajemajo ne vseh torrentov, ne vseh trackerjev (zasebnih in dht sploh ne), tega še ne počno prav dolgo, obenem pa za razliko od ISP-jev ne morejo vedno ločiti med različnimi imetniki dinamičnih IP naslovov (ta podatek si mimogrede neizmerno želi tudi slovenska policija). Ampak treba se je zavedati bistva. Če bi YHD.com odbral francoske vladne IP-je in jih poslal agenciji HADOPI, bi to povsem zadoščalo za odklop. Ta je namreč izveden ne na podlagi dokazane kršitve, ampak na podlagi treh ali več prejetih prijav zoper določenega naročnika v daljšem časovnem razdobju. Tako nizek dokazni standard je bil vpeljan na željo založnikov, ki očitno želijo odklopiti dovolj ljudi, da bi se javnost zastrašila in s pasom pretepla svoje otroke, ki kar nočejo in nočejo nočejo ločiti med krajo in malo šalo (začne foter nato se pridruži še mami).

Podobno nizek dokazni standard velja še za čiščenje YouTube-a in drugih spletnih portalov (takedown notice), zato so to poletje brihtni nepridipravi tudi lahko izbrisali Bieberjev megahit Baby. Techdirt je takrat pravilno stipuliral, da pobud za reformo sistema ne bo, ker celostno gledano založnikom preveč ustreza. Pravzaprav jim ustreza tako zelo, da so si ga želeli razširiti še na brisanje zlobnih strani (rogue websites) iz DNS, Googla in PayPala, čemur se pravi PROTECT IP / SOPA / SOPA v2, a so pri tem šli kar malo predaleč in izzvali dotlej neviden val upora s strani aktivistov, splošne javnosti (!) in tehnoloških podjetij (!). Zapis na to temo sicer še dolgujemo.