Tesla odpira patentni portfelj

Matej Huš

13. jun 2014 ob 22:33:17

V noriji sodnih postopkov zaradi kršitev patentov in modelov, ki smo ji priča predvsem čez Lužo, čeprav tudi Evropa ni imuna nanje, je pravo nasprotje novica iz proizvajalca električnih vozil Tesla Motors. Odločili so se, da bodo vse svoje patente odprli in dali na razpolago vsakomur.

Izvršni direktor Tesla Motors Elon Musk je v blogu zapisal, da ne bodo sprožili sodnih postopkov proti nikomur, ki bo uporabljal znanje ali tehnologijo, pokrito v patentih njegovega podjetja. Dodal je, da ne verjame več, da so patenti ključ za tehnološko prednost. Ko je delal v svojem prvem podjetju Zip2 je bil mnenja, da so patenti potrebni in koristni, a je sčasoma ugotovil, da se je situacija izrodila. Tesla Motors je patenta kopičila zato, da se je izognila kopiranju velikih podjetij, ki bi lahko uničila mlado Teslo v zgodnjih stadijih razvoja. Ker je globalno povpraševanje po zelenih električnih avtomobilih tako veliko, da mu Tesla ne more zadostiti, odpirajo patente. Na koncu je dodal, da so ključ do uspeha konstanta stalne inovacije in zaposlovanje najboljšega kadra, ne pa kopičenje in sedenje na patentih.

To je redek primer, ni pa edini. Podobno je Twitter leta 2012 prisegel, da se ne bodo šli patentnih vojn, če jih seveda ne bo kdo vanje zvlekel. Tudi najbolj zagrizeni patentni borci počasi spoznavanja, da bi lahko energijo in sredstva koristneje uporabili kod drugod - Apple in Google sta to ugotovila letos. EFF pozdravlja odločitev Tesle Motors in še naprej poziva podjetja, da se ji pridružijo.

Seveda si od odločitve koristi obeta tudi Tesla, kar so javno priznali. Večja popularnost električnih vozil bi lahko zaradi ekonomije obsega pocenila baterija, polnilne postaje in podobno, o čemer se dogovarjajo z BMW-jem.