Švica: piratiziranje v osebne namene ostaja zakonito

Mandi

5. dec 2011 ob 23:10:00

Švicarsko ministrstvo za pravosodje je minuli teden predstavilo rezultate študije posledicah nedovoljene uporabe avtorskih del na internetu. Marca lani jo je naročil zgornji dom parlamenta, na podlagi pritožb založnikov o "upadu dohodka" in temu sledeči "krizi ustvarjalnosti" v švicarski družbi.

Poročilo najprej ugotavlja, da znaten delež (do 1/3) 15-letnikov z interneta prenaša glasbo, filme in računalniške igre, brez da bi za to plačalo; se pravi, gre za pojav, ki je v družbi sorazmerno pogost , toleriran in celo sprejemljiv. Vse to ne glede na dejstvo, da v državi že več let potekajo pogoste in dobro izvedene medijske kampanije o nasprotnem.

Dalje, še bolj ključna je ugotovitev, da se delež razpoložljivega dohodka, ki ga Švicarji porabijo za medijske vsebine, glede na obdobje pred internetom ni zmanjšal. Ustvarjalna industrija kot celota torej ni na slabšem in dobi svoje. Kar pa se je zgodilo, je, da je prišlo do prerazporeditve tega dohodka - potrošniki naj bi vse, kar prihranijo z nabavo brezplačne piratske kopije, vrnili industriji z večjim obiskom koncertov, kinodvoran in nakupom drobnarij (majice, šalčke, rekviziri - ti. merchandizing). Pravzaprav so se dohodki avtorjev še povečali, ker jim iz tega naslova praviloma pripada večji delež prodajne cene kot pri nakupu CD nosilcev ali digitalnih downloadov (kjer veliko večino, tudi 90% poberejo založbe).

V zaključku je zapisano, da trditve o izrazito negativnem vplivu na švicarsko kulturno industrijo ostajajo nedokazane, ter da pravzaprav ne prihajajo iz Švice, ampak od predstavnikov tujih produkcijskih hiš. Te se morajo prilagoditi na omenjene spremembe, ne pa skušati zadržati stanje izpred 10 let s prisilnimi predpisi. Posledično dodatni zakonodajni prijemi, kot je vpeljava kaznivosti piratiziranja v osebne namene, niso potrebni. Posebej so omenili tudi nesmiselnost "three-strikes" modela za odklop domnevnih internetnih piratov, kjer citirajo skrajno pretirane stroške v Franciji (12 milijonov evrov za pol ducata odklopov, do zdaj). Še pred tem je njihovo ustavno sodišče zaradi pomislekov o kršenju zasebnosti prepovedalo zasebni nadzor p2p omrežij za potrebe izsiljevanja domnevnih piratov.

Tovrstne umirjeno in premišljene zaključke je v današnjem času, ko se zdi, da je cel internet znorel, zelo lepo slišati.