Apple tudi brez Franca zaostruje zakonodajo

jype

6. nov 2011 ob 02:22:43

Pričakovano zaostrovanje pravil pri uporabi primarnih distribucijskih kanalov za OS X programje se bo glede na applova obvestila razvijalcem začelo v marcu 2012. Odtlej bo moralo programje, preden bo sprejeto v trgovino programja App Store za osebne računalnike, delovati v t.i. peskovniku (ang. sandbox), ki programju dostop do sistemskih vmesnikov, uporabniških podatkov in drugih oblik komunikacije znotraj računalnika omejuje na vnaprej določen seznam varnostnih pravil (kar na primer programu za spletni klepet preprečuje dostop do zgodovine v brskalniku, medtem ko ga aplikacija za univerzalno iskanje lahko dobi), s čimer bo Apple zagotovil manjše tveganje za zlorabe sistema s strani razvijalcev, ki svoje programje distribuirajo na tak način in s tem uporabnike tudi bolje zaščitil pred morebitnimi napakami z varnostnimi posledicami.

Nekateri razvijalci so izrazili pomisleke, saj njihovo programje z napovedanimi omejitvami ne bo več funkcionalno (avtorji priljubljenega odjemalca za prenašanje datotek prek vseh vrst storitev Transmit se soočajo s težavami pri brskanju po uporabniških datotekah), zato se bodo morali odpovedati najbolj donosnemu, v operacijski sistem vgrajenemu prodajnemu kanalu.

Nasprotno so po mnenju mnogih strokovnjakov za informacijsko varnost nova pravila dobrodošla, saj do določene mere otežijo delo informacijskim nepridipravom, uporabnikom pa zagotavljajo, da je nakupovanje programja iz App Store vmesnika še bolj varno. Kljub vsemu opozarjajo, da bodo zaradi novih pravil nekatere neškodljive aplikacije na voljo le s travnika, zaradi česar se bo tveganje za uporabnike v posameznih primerih lahko tudi povečalo.

Tretje stališče premleva posledice za neodvisne ustvarjalce programja, ki bi jih ukrepi utegnili še najmočneje prizadeti, saj se bodo zelo težko spopadli s tekmeci, ki so vključeni v applove programe. Skrbi jih tudi odnos do nekaterih razvijalcev na applovi mobilni platformi iOS, kjer je bilo po uvedbi podobnih pravil konkurenčno programje večkrat brez pojasnila umaknjeno iz prodaje, njegova funkcionalnost pa podvojena v posodobitvah ali novih različicah izdelkov. Nekatere razvijalce je strah tudi vedno močnejšega nadzora, zaradi katerega Apple lahko enostransko, brez opozorila ali obrazložitve prekine vir dohodkov svojih partnerjev (in je to v preteklosti že večkrat storil), poslej tudi na osebnih računalnikih.

Apple svojih odločitev še vedno ne komentira drugače kot zgolj z dejanji.