App Store dve leti in pet milijard aplikacij pozneje

Matej Huš

12. jul 2010 ob 12:48:38

Pred dvema letoma je Apple lansiral spletno trgovino App Store, ki je dopolnila leto prej izdani iPhone. Če so skeptiki morda dvomili v uspešnost tega modela prodaje, lahko danes mirno rečemo, da je Apple uspelo v velikem slogu. Na App Storu danes najdemo četrt milijona plačljivih in brezplačnih aplikacij, uporabniki pa so jih na svoje naprave prenesli več kot pet milijard. Poleg tega je App Store vzpodbudil nastanek mnogih konkurenčnih spletnih trgovin z aplikacijami, ki so jih ustanovili konkurentje v želji odrezati si kos spletne pogače, za katero se je izkazalo, da je večja, kot si je kdorkoli pred tem upal predstavljati.

Največji in edini omembe vredni Applov konkurent, ki se ga v Cupertinu morajo bati, je Googlov Android Market. Trenutno ima 60.000 aplikacij naprodaj, operaterji pa vsak dan usposobijo 150.000 novih androidnih telefonov. Temu gre dodati še nekaj bonbončkov: razvijanje za Android Market je brezplačno, platforma je odprta in brez Applovih omejitev (flash, programski jeziki in povsem arbitrarna pravila). Toda v primerjavi z App Store je še vedno videti drobižek.

Applove številke v dveh letih obstoja so impresivne. Z App Storom so razvijalci zaslužili več kot milijardo dolarjev, Apple pa okrog 300 milijonov dolarjev. Obstoji 100 milijonov naprav, ki lahko uporabljajo aplikacije s te strani, uporabniki pa so na App Store nakupovali že s 150 milijoni kreditnih kartic. Prodali so, kot rečeno, več kot pet milijard aplikacij. Steve Jobs gre nekaterim s svojim na trenutek vzvišenim pristopom v nos, Applove omejitve za razvijalce in uporabnike so včasih nerazumne, a to ni skalilo njihovega uspeha. App Store je v prvih dveh letih zgodba o uspehu.