Ubuntu pripravlja 'AppStore'

Matej Kovačič

30. avg 2009 ob 01:53:50

Da bi še poenostavili in poenotili nameščanje novega programja, bo Ubuntu v prihodnjih različicah razvil poenoten center za nameščanje aplikacij.

Novi App Centre (delovno ime) naj bi tako nadomestil Upravitelja paketov Synaptic, Upravitelja programskih virov (Software Sources), Gdebi in Upravljalnika posodobitev (Update Manager).

Razvoj in integracija novega sistema se začneta že z naslednjo izdajo (9.10), končala pa naj bi se z izdajo 11.04. Novi center naj bi bil še enostavnejši za uporabo (a ne na račun varnosti), vseboval pa bo med drugim tudi podrobnejše opise programov in njihove zaslonske posnetke.

Z naslednjo različico, ki izide oktobra, bo Ubuntu v namestilnike programov integriral tudi PPA (Personal Package Archive) skladišča razvijalcev na njihovem sistemu Launchpad. Podjetje Canonical namreč razvijalcem odprtokodnega programja ponuja brezplačno osebna skladišča (PPA) njihove programske opreme in vmesnik za vodenje projektov (sistem za sledenje hroščem, izdelavo dokumentacije in nudenje pomoči uporabnikom, itd.).

Kot kaže, namerava Ubuntu razviti in integrirati celovit sistem za razvoj in distribucijo odprtokodnega programja, pri čemer se zgleduje po modelu AppStore, ki se je uveljavil pri nekaterih mobilnih telefonih.

Še en korak več k prijaznosti do uporabnika.