Končan eksperiment Mars-500

Matej Huš

5. nov 2011 ob 15:50:06

Včeraj se je končal ruski eksperiment Mars-500, ki se je pričel 3. junija 2010 in je bil namenjen simulaciji potovanja na Mars. V okviru eksperimenta so šest prostovoljcev za 520 dni zaprli v model vesoljskega plovila v velikosti 550 kubičnih metrov, v katerem so bili popolnoma izolirani od ostalega sveta. Uporabljali so le vnaprej uskladiščeno hrano, umivali so se bolj poredko, oken niso imeli in vsa komunikacija je bila omejena na elektronsko pošto, ki je zakasnjena kakor v realnih razmerah. Edini nepristni dejavnik je bila pravzaprav le gravitacija.

Vrhunec je eksperiment dosegel februarja, ko so navidezno pristali na Marsu, kjer so ostali 10 dni. V tem času so simulirali tudi vesoljske sprehode trojice, ki je v modulu pristala na Marsu, medtem ko so preostali člani odprave počakali v vesoljski ladji v orbiti. Po analizi terena in nabiranju vzorcev se je ekipa po skupno 30 dneh orbitiranja okrog Marsa odpravila na 240 dni dolgo pot domov. Ekipa je po prvih podatkih simulacijo zaključila zdrava, v dobri kondiciji in brez trajnih psihofizičnih posledic. Sedaj jih čaka mesec dni intenzivnih medicinskih preizkusov, izpolnjevanja vprašalnikov, preiskav in intervjujev, s katerimi bodo dobili natančne podatke o vplivu misije na ljudi.

Eksperiment je bil poučen zato, ker bodo s podrobno analizo dobili pomembne informacije o obnašanju ljudi in funkcioniranju skupine, ki je za dalje časa omejena na majhen prostor in si ne more ubežati. Potovanje na Mars in nazaj namreč v najboljšem primeru traja okoli 500 dni, medtem ko je potovanja na Mesec z Apollom 11 trajalo štiri dni. To je tako dolga doba, da so harmonija in odnosi v ekipi povsem enako pomembni kakor tehnika. Na Zemlji so še v najbolj podobnem položaju prebivalci arktičnih postaj med zimo in posadke jedrskih podmornic.