Britanska policija poseduje opremo za tajni nadzor telefonov

Mandi

1. nov 2011 ob 03:02:39

Medtem ko si naša policija na vse kriplje prizadeva dobiti zakonsko podlago za nadzor "geografskih območij" (baznih postaj), ima Britanska drug problem - v javnost je namreč pricurljalo, da že dve do tri leta posedujejo in tudi uporabljajo visokozmogljivo opremo za prikrit nadzor komunikacij, katere uporabniki so praviloma vojaške varnostno-obveščevalne službe, režimi s predznakom totalitarnosti in občasni zasebni naročniki v proizvodnji in tihotapljenju prepovedanih drog.

Metropolitan police service, znana tudi kot The Met, je največja policijska služba v državi. Opremo je nabavila že pred časom od vojaškega dobavitelja Datong PLC iz Leedsa. Velja omeniti, da je podjetje svoje izdelke prodalo več kot 40 državam, je pa želelo izvoziti za 0,8 milijona funtov opreme v neimenovano azijsko državo v Pacifiku, vendar niso uspeli pridobiti izvozne licence zaradi "izkazanega strahu, da bo oprema služila za omejevanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin".

Naprava je v osnovi mobilna, neprijavljena (oz. piratska) bazna postaja v velikosti malo večjega kovčka, ki lahko mobilne telefone v radiju skoraj 2km (s signalom lahko pokrije okrog 10km2 površine) prepriča, da se priklopijo nanjo, skupaj z uporabo kriptiranja na GSM oz. 3G omrežjih. Telefon ne opazi nobene razlike in mirno oddaja oz. sprejema klice, pošilja SMS-e, uporablja mobilni internet. Policija lahko tako dobi IMEI in IMSI vseh prisotnih telefonov, spremlja njihovo lokacijo, prisluškuje njihovim pogovorom, bere SMS-e ali jih celo pošilja(!). Po potrebi lahko telefone tudi izklopijo ali onesposobijo na daljavo, kar utegne biti še kako koristno za kontrolo javnih shodov. Vse to poteka v tajnosti, mimo vedenja in kaj šele nadzora sodišča. Datong je na nedavni obrambni konferenci DSEi arms fair izdelek prodajal z besedami, da omogoča "zgodnje zbiranje informacij, ki omogočajo identifikacijo in predvidevanje nevarnosti in kaznivih dejanj, še preden se ta začno izvrševati." (prev. p.).

Zelo zanimivo vprašanje je čemu je taka oprema v roki policije oz. civilne službe. Nevladne organizacije so ob razkritju izrazile odkrit strah, da bo služila za celokupni in nediskriminatorni nadzor komunikacij, znan tudi pod izrazom "fishing expedition". To pomeni dvoje - prvič, (Britanska) policija prisluškuje vsem osebam na določenem geografskem območju, ne glede na to, ali jih utemeljeno sumi priprave oz. izvršitve kaznivega dejanja, kar je ustavni kriterij za poseg v zasebnost, in drugič, če bo policija nekoga sumila, vendar ne bo imela dovolj podlage za prikaz tega suma pred sodiščem, lahko osebi mirno in v tajnosti prisluškujejo, dokler tega suma ne dobijo. Sledi trkanje na vrata ob šesti uri zjutraj z nalogom za preiskavo, rekoč da je "anonimni informant" o vas izrekel nekaj obremenilnega.

Nakup opreme naj bi bil izveden leta 2008 ali 2009, za ceno 140 tisoč britanskih funtov, poroča Guardian, ki je tudi uspel pridobiti kopijo kupoprodajne pogodbe. Maja letos so pisali še o policijskem nakupu opreme za sledenje internetne aktivnosti uporabnikov (objave, prijave, geolokacija čez več socialnih omrežij). To je zelo zmogljiva oprema za policijsko službo, ki praviloma ne sme nositi orožja, predvsem zaradi -- slabih izkušenj javnosti pri obvladovanju javnih zborovanj.