ARM Cortex-A15 naj bi bil deloma konkurenčen arhitekturam x86

Primož Resman

21. apr 2011 ob 01:19:35

Pri ARM-u so objavili, da bo njihovo prihodnje procesorsko jedro, Cortex-A15, v nekaterih primerih lahko konkurenčno celo arhitekturam x86. Izid naslednika jeder Cortex-A9 je bil sicer sprva načrtovan za leto 2013, a so razvoj nekoliko pospešili. V napravah naj bi bil tako na voljo še pred koncem leta 2012, v primerjavi s prvotnimi napovedmi o izidu v letu 2013. Leta 2012 naj bi sprva prejeli enojedrne in dvojedrne procesorje za pametne mobilne telefone in tablične naprave, katerim bodo v letu 2013 sledile še štirijedrne zasnove. Sama arhitektura naj bi bila enostavno razširljiva tudi na 8-jedrne zasnove ter sposobna delovati z vse do 2,5 GHz.

Kljub veliki zmogljivosti, ta naj bi se na nekaterih področjih kosala celo z arhitekturo x86, pri ARM-u vseeno ciljajo tudi na nizko porabo. Tukaj so npr. izpostavili tablične naprave, ki bi lahko celo nadomestile prenosnike, če bi nanje priključili večji zaslon, tipkovnico in miško. A želja po vstopu na običajne trge računalnikov je velika. Dodaten zagon jim predvsem na namizju daje napoved različice Windows 8 za arhitekturo ARM, apetiti pa se ne ustavijo le na namizju. Končni cilj so jim očitno strežniki, kjer bi bili s svojo učinkovitostjo predvsem dobrodošli za sisteme z visoko gostoto zmogljivosti.

Cortex-A15 bomo videli v prihodnjih generacijah nVidiine Tegre, npr. v čipu s kodnim imenom Kal-El za tablične naprave in mobilne telefone ter v bolj splošno namenjenem projektu Denver. Licenčnino za Cortex-A15 so že plačali tudi drugi, npr. Texas Instruments, Samsung, ST Ericsson, itd.