Windows XP dopolnil 10 let

Matej Huš

25. okt 2011 ob 16:23:27

Microsoftov operacijski sistem Windows XP je danes dopolnil 10 let. Čeprav je bil dokončan in poslan proizvajalcem računalnikov (program RTM) že 24. avgusta, smemo za njegov rojstni dan šteti 25. oktober 2001, ko je prišel Windows XP tudi na prodajne police in s tem postal dostopen vsem kupcem (retail availability). V desetletju se je zgodilo marsikaj, a Windows XP je kljub dvema novima verzijama še vedno obdržal pomemben delež na osebnih računalnikih.

Windows XP je bil prva verzija operacijskega sistema Windows, ki je odpravila razlikovanje med linijama NT in 9x. To bi sicer sprva moral storiti že Windows 2000 (ki je v razvoju dolgo časa nosil oznako Windows NT 5), a je po njegovem izidu februarja 2000 Microsoft istega leta izdal še Windows Millennium. Slednji je dobil sloves enega najslabših Microsoftovih operacijskih sistemov, medtem ko je Windows 2000 podedoval robustnost linije NT in je bil dolgo zelo čislan med uporabniki. Pestilo ga je le pomanjkanje gonilnikov za predvsem igričarsko strojno opremo, kar je Microsoft v Windows XP odpravil. Ta je bil arhitekturno nadaljevanje linije NT, a je imel dodane tudi funkcionalnosti skupine 9x (recimo DirectX, ki je bil v NT 4 nefunkcionalen, čeprav je bilo mogoče s trikom naložiti DirectX 5, v Windows 2000 pa že precej bolj upraben), zaradi česar izumrtja linije 9x nismo pogrešali. Navsezadnje smo se končno znebili večine modrih zaslonov, ki so jih povzročali slabo napisani programi (z malomarnimi gonilniki je bil še vedno križ), Windows XP pa je postal prva sistem linije NT, namenjen domačim uporabnikom.

Windows XP je eden tistih operacijskih sistemov, ki je bil za svoj čas predobro napisan. Prodaja je šla za med in hitro si je pridobil naklonjenost uporabnikov, ki pa so ga vzeli tako za svojega, da imajo njegovi nasledniki velike težave pri uveljavitvi. Prvi naslednik Windows Vista v ljudskem izročilu velja za podpovprečen Microsoftov operacijski sistem in nikoli ni imel niti resnih možnosti prehiteti Windows XP, medtem ko je drugi naslednik Windows 7 bolje na poti. Statistike za september 2011 postavljajo tržna deleža Windows XP in Windwos 7 na približno tretjino (skupaj ima Windows med 80 in 85 odstotkov trga), kar je pravzaprav katastrofa. Nov operacijski sistem je komajda prehitel deset let starega dinozavra.

Temu so se seveda morali prilagoditi tudi v Redmondu, tako da se bo podaljšala podpora za Windows XP s Service Packom 3 iztekla šele 8. aprila 2014. Za Visto Home ali Ultimate podaljšane podpore recimo sploh ne bo, redna pa se izteče prihodnje leto (poslovni verziji bosta sicer podprti do leta 2017). Do kdaj bodo domači uporabniki še vedno množično uporabljali Windows XP, je težko soditi. Glavnina novih verzij operacijskega sistema se proda z novimi računalniki, medtem ko so nadgradnje starih računalnikov redkejše. Dokler bodo starejši računalniki dovolj zmogljivi za brskanje po spletu, pisanje dokumentov in gledanje filmov, od večinskega dela populacije sprememb ni pričakovati.