Skupinske tožbe zoper Facebook v EU ne bo

Matej Huš

25. jan 2018 ob 23:09:59

Avstrijski aktivist Maximilian Schrems, ki je leta 2014 na avstrijskem sodišču vložil skupinsko tožbo zoper Facebook zaradi kršitev zakonodaje na področju varovanja osebnih podatkov, lahko Facebook toži le v svojem imenu, je odločilo Sodišče EU (ECJ). Schrems je leta 2014 od Facebooka zahteval 500 evrov odškodnine na oškodovanca in k tožbi pritegnil še 25.000 ljudi, ki so mu s podpisom dovolili, da jih zastopa. Facebooku je očital neprimerno ravnanje z osebnimi podatki, med drugim izročanje ameriškim obveščevalnim službam, sledenje uporabnikom pri brskanju po spletu izven Facebooka, odtekanje podatkov tretjim podjetjem itd., za kar Facebook nikoli ni pridobil poučenega soglasja uporabnikov.

Facebook je seveda trdil, da deluje povsem v skladu z zakonodajo in da nikakor ne zlorablja osebnih podatkov. Hkrati je zatrjeval, da avstrijska sodišča niso pristojna za skupinsko tožbo zoper Facebookovo irsko podružnico. Kar se tiče Schremsove profilne strani, pa Facebook trdi, da ne gre za osebno, temveč poslovno vsebino, saj na njej ponuja tudi predavanja, promovira knjige itd.

Vprašanje, ali Schrems sploh lahko vloži skupinsko tožbo zoper Facebook, je na koncu pristalo na ECJ. To je odločilo, da Schrems kot potrošnik ne more tožiti v imenu ostalih potrošnikov, lahko pa toži v svojem imenu. Je pa sodišče pritrdilo Schremsu, da kljub objavljanju knjig, zbiranju sredstev in ostalim komercialnim dejavnostim njegov profil ne izgubi varovanja osebnih podatkov, kot si je to predstavljal Facebook. Sodišče je dejalo, da Schrems podružnico Facebook Irska lahko toži v Avstriji, čemur je Facebook nasprotoval in trdil, da so pristojna le irska sodišča.

Screms je dejal, da bo nadaljeval pravni boj, odslej le v svojem imenu. Facebook je izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da je ECJ pritrdilo avstrijskim sodiščem v nedopustnost skupinske tožbe. Obe strani pa se bosta morali sedaj pripraviti na bitko, ki se bo odvijala na dunajskem sodišču.