Google povečal prihodke in dobiček

Matej Huš

14. okt 2011 ob 11:00:19

Google je objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki izkazujejo rast prihodkov in dobička. V zadnjih treh mesecih so se prihodki v primerjavi z enakim obdobjem lani povzpeli za 33 odstotkov na 9,72 milijarde dolarjev. Google je ustvaril 3,06 milijarde dolarjev dobička iz poslovanja (20-odstotna rast) oziroma pod črto 2,73 milijarde dolarjev čistega dobička.

Približno dve tretjini vseh prihodkov, to je 6,74 milijarde dolarjev, Google ustvari z lastnimi stranmi. Preostanek odpade na sistem AdSense, ki omogoča oglaševanja na partnerskih straneh, kjer si dobiček delita Google in avtor strani - na teh straneh je Google zbral 2,6 milijarde dolarjev. Povprečna stopnja obdavčitve dobička je znašala 19 odstotkov.

V zadnjih treh mesecih je Google nadaljeval politiko širjenja in prevzemanja, saj so na novo zaposlili 2.585 ljudi. Skupno sedaj zaposlujejo 31.353 ljudi, kar se je poznalo tudi v stroških dela. Skupno so stroški iz poslovanja znašali 3,28 milijarde dolarjev, kar je za polovico več kot lani.

Delnica podjetja je po objavi rezultatov pridobila šest odstotkov.