Google povečal dobiček, a razočaral

Matej Huš

18. apr 2014 ob 00:08:01

Google nadaljuje štafeto računalniških in internetnih velikanov, ki razkrivajo poslovna poročila za preteklo četrtletje. V svoji najavi so zapisali, da so imeli 15,4 milijarde dolarjev prihodkov, s čimer so ustvarili 3,45 milijarde dolarjev dobička, kar je za tri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Analitiki so pričakovali nekoliko večje prihodke in za 20 odstotkov višji dobiček, zaradi česar je delnica izgubila skoraj štiri odstotke.

Večino prihodkov Google še vedno ustvari s svojimi stranmi (iskalnik, YouTube, Gmail), in sicer 10,5 milijarde dolarjev oziroma 68 odstotkov, kar je petino več kot lani. Prihodki iz naslova Adsense so se povišali za štiri odstotke na 3,4 milijarde dolarjev, preostanek v višini milijarde dolarjev pa gre na rovaš Google Playa, strojne opreme in podobnega. Pomembna informacija je cost-per-click, ki meri, koliko Google dobi od vsakega klika na oglas. Ta vrednost je padla za devet odstotkov, a se je hkrati za 26 odstotkov povečalo število klikov na oglase.

Google večino prihodkov že ustvari izven ZDA, in sicer okrog 57 odstotkov. Zelo zanimiv podatkov je tudi efektivna obdavčitev, ki je v ZDA za Google znašala 18 odstotkov, kar je odstotno točko več, kot znaša davek na dobiček pravnih oseb v Sloveniji. Hkrati je to precej manj, kot je obdavčitev dela v Sloveniji. Povejmo, da ima Google zaposlenih 49.829 ljudi, kar je štiri odstotke več kot četrtletje pred tem.