Google presenetil z ogromnim dobičkom, delnica rekordno

Matej Huš

18. okt 2013 ob 18:29:25

Google je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, s katerimi so presenetili tudi najbolj optimistične analitike. V zadnjih treh mesecih so prihodki podjetja znašali 14,9 milijarde dolarjev (od tega gredo tri milijarde oglaševalskim partnerjem kot traffic acquisitions costs), kar je za 12 odstotkov več kot lani in za slab odstotek več od pričakovanj. Google 56 odstotkov prihodkov ustvari izven ZDA. Drugačna zgodba pa je čisti dobiček, ki se je povzpel na 3,0 milijarde dolarjev, kar je za tretjino več kot v enakem obdobju lani in bistveno več od napovedi.

Kljub temu Google nekaj težav ima. V zadnjih osmih četrtletjih so prihodki od oglaševanja konstantno padali, saj se oglasi selijo na mobilne naprave, kjer je prostora manj, zato so cenejši. Tako je cena na klik od zadnjega leta padla za osem odstotkov, v zadnjem četrtletju pa šest odstotkov. Za zdaj Google to kompenzira s povečanim številom klikom, saj se jih je nabralo za 26 odstotkov več kot lani. To pomeni, da Google prikazuje čedalje relevantnejše oglase, ki ljudi zanimajo. Druga težava je Motorola, ki je pridelala 248 milijonov dolarjev čiste izgube; lani je ta znašala 192 milijonov dolarjev.

Google ima trenutno zaposlenih 46.400 zaposlenih, kar je za dva odstotka več kot na začetku prejšnjega četrtletja. Izmed 2.400 novih zaposlenih jih je 400 odšlo v Motorolo, ostali pa so pri Googlu.

Odziv trgov na najave pa je bil zelo bučen. Googlova delnica je danes poskočila za 12 odstotkov, tako da se z njo trguje tik pod 1000 dolarji. To je najvišja vrednost od leta 2005, ko delnica kotira.