Umrl je Steve Jobs

Matej Huš

6. okt 2011 ob 07:03:39

Danes ponoči je v 57. letu starosti umrl nekdanji Applov izvršni direktor in najzaslužnejši za Applov feniksovski preporod in meteorski vzpon v zadnjih letih, Steve Jobs. S položaja izvršnega direktorja je precej nenadno, a ne nepričakovano zaradi zdravstvenih razlogov odstopil 25. avgusta letos. Kljub temu je obdržal mesto v upravnem odboru podjetja. Jobs je imel že prej obilico zdravstvenih težav, saj se je prvikrat uspešno z rakom spopadel že leta 2004. Tudi leta 2009 je za nekaj mesecev predal krmilo podjetja zaradi presaditve jeter, letos januarja pa je vzel bolniški dopust, ki je trajal vse do njegovega odstopa. Vzrok smrti javnosti še ni znan.

Jobs je eden izmed najvplivnejših ljudi IT-sveta. V Applu je delal od ustanovitve podjetja skupaj s Stevom Wozniakom in Ronaldom Waynom od leta 1976 do leta 1985, ko je bil razrešen z mest vodje divizije Macintosh zaradi slabih poslovnih rezultatov. Razrešil ga je John Sculley, ki ga je Jobs dve leti pred tem ukradel Pepsi-Coli. Jobs je bil tako razočaran nad razrešitvijo, da je zapustil podjetje.

Vrnil se je leta 1996 in to v velikem slogu. Apple je tedaj objavil, da bo prevzel NeXT, ki ga je v letih izgona ustanovil Jobs (poleg še nekaj drugih podjetij) in po odpustitvi tedanjega izvršnega direktorja Gila Amelia je Steve Jobs postal najprej začasni, nato pa stalni vodja Appla. Jobs je imel vizijo in od tedaj je šlo podjetje strmo proti zvezdam. Iz Appla je uspel napraviti statusni simbol, tako da je šla prodaja macov, imacov, ipodov, ipadov, iphonov in drugih naprav za med. Apple je medtem postal najbolj vredno podjetje, ki prosto kotira na svetovnih borzah, Jobs pa se je zapisal v računalniško zgodovino kot eden največjih vizionarjev, ki je zgradil največji imperij.