B&N umaknil DC-jeve stripe iz svojih knjigarn, ker je Amazon dobil ekskluzivo za Kindle

Mandi

12. okt 2011 ob 06:59:13

Borba za trg e-bralnikom med Amazonovim Kindlom, pri nas manj znanim [1] Barns&Nooble Nookom in, recimo, še iPadom, se počasi zaostruje. Medtem ko branje stripov na e-ink kindlu ni bilo ravno prijetno početje (manjka barv, format, orientacija, ipd), je s prihodom barvnega Nooka in Kindle Fire vse drugače. Zato si je Amazon od stripovske hiše DC Comics (pokrivajo približno pol trga, drugo polovico ima Disney-ev Marvel) izboril štirimesečno eksluzivo za prodajanje elektronskih kopij njihovih stripov. To pomeni, da bo nove in stare izvode Supermana ali Batmana mogoče brati le na kindlu ali kateri od kindlovih aplikacij za iOS, PC ali Mac. Na nooku pa nič.

In čeprav gre le za štiri mesece (vključno z božično-novoletno sezono, seveda), se je Barnes&Noble v "odgovor" odločil umakniti vse DC-jeve stripe iz polic svojih fizičnih prodajaln. S tem mislijo "kaznovati" DC, ker jim onemogoča izpolnitev svoje obljube strankam, tj. da bodo vsi naslovi iz knjigarne na voljo tudi na Nooku. Pričakujejo, da bo DC zaradi "zmanjšane prodaje stripov" popustil, vendar, kot komentirajo mnogi, je bistveno bolj verjetno, da bodo ljubitelji stripov preprosto odšli v kako drugo knjigarno. Posedanje ob knjigah, stripih in kavi je v ZDA namreč precej priljubljen način preživljanja prostega časa, stripovski junaki pa imajo nasploh veliko privržencev in tudi svoj večdnevni sejem v San Diegu.

Techdirt je dogodku namenil dva komentarja: prvič, igranje z "eksluzivami" spet pomeni manj izbire za potrošnika, in drugič, Barnes&Noblov odgovor naj bi kazal na njihovo popolno nerazumevanje digitalne distribucije. Še vedno mislijo, da je slednja zgolj sredstvo za "pospeševanje prodaje" v fizičnih trgovinah, kar danes vsekakor več ni res.

[1] Na Bolhi ta trenutek ni na voljo prav ničesar v zvezi z Nookom, medtem ko je Kindle mogoče dobiti za od 150€ navzgor, na voljo pa sta tudi etui ali dva. iRobe pa itak nikoli ni preveč.