Poljski založnik pravi, da DRM zgolj vzpodbuja k piratiziranju iger

N/A

13. apr 2011 ob 09:29:04

Poljski založnik CD Projekt je v nedavnem intervjuju z Bit Gamerjem podal zanimivo stališče, da DRM (digital rights management software) ne preprečuje piratstva, oz. še huje, da ga pravzaprav vzpodbuja.

Po besedah vodje oddelka za marketing pri njihovi spletni štacuni Good Old Games, Lukasza Kukawskega, igre z DRM uporabnika silijo v inštalacijo malware-a, zahtevajo stalno internetno povezavo za igranje in se usujejo takoj, ko ta (po nesreči) pade. Marsikateri uporabnik bo zato med nakupom originala za 50€ in piratsko različico brez DRM-ja izbral slednjo. Dalje, mnogi uporabniki, ki igro dejansko kupijo, se kasneje vseeno odločijo za namestitev piratske različice, ker preprosto nima vseh teh nepotrebnih omejitev. Če potegnemo črto, naj bi bila učinkovitost DRM programja ničelna, oz. zelo blizu ničle.

CD Projekt je spletno trgovino Good Old Games ustanovil leta 2008, s specifičnim namenom spletne distribucije retro iger. Njihov naslednji naslov, The Witcher 2: Assasins of Kings, bo izdan brez DRM-ja, in založnik z njim pričakuje velik uspeh. Sicer na strani ponujajo še več starejših FRP iger, npr. Baldur's Gate, Might and Magic, Icewind.

Kukawski je za konec dodal, da nikakor ne podpira piratstva, je pa na stališču, da uporaba DRM-ja ni pravi način za borbo proti njemu.