Včerajšnji izpad BlackBerry storitev

Mandi

11. okt 2011 ob 12:01:04

Da se blackberryji (žal) že celo letošnje leto ne prodajajo najbolje, ni več nobena skrivnost, in zlobnih primerjav z iPhoni oz. iPadi (Playbook) niti ne manjka, pač v smislu, da so BB-ji dobri samo za organizacijo najstniških protestov in roparskih pohodov. Ta vikend pa je RIM posebej neprijetno presenetil še svoje ključne stranke, tj. poslovne uporabnike, saj so zaradi napake v podatkovnem centru Slough zunaj Londona več milijonom naprav v Evropi, Bližnjem vzhodu in severni Afriki prenehale delovati podatkovne storitve. Mobilni internet, instant messaging (BBM-i) in pa push email - vse ključne storitve na napravi - so bile skoraj cel dan nedosegljive.

Podrobnosti o napaki so izredno skope. RIM je včeraj zgolj potrdil, da napako raziskujejo in odpravljajo, ter se v istem stavku opravičil. Storitve so potem začele normalno delovati včeraj okoli 10h zvečer, a do takrat je bil pojem "My Blackberry" že trending topic na twitterju. Glasni so bili predvsem Britanci, ki podjetju še posebej zamerijo "poglobljeno" sodelovanje s policijo po koncu Londonskih protestov. RIM je v preteklosti namreč na veliko oglaševal svojo uporabo šifriranja kot garant komunikacijske zasebnosti, potem pa so zaradi pritiska bližnjevzhodnih in evropskih vlad preprosto popustili in zagotovili prisluškovanje.

Brez težav so jo odnesli uporabniki v večjih podjetjih, ki imajo svoj Blackberry Enterprise Server in zato ne rabijo povezave do Slougha. Po neuradnih informacijah je bilo zaradi tega prizaneseno tudi slovenskim BB-uporabnikom (Si.Mobil). Popravek: Težave so doletele tudi slovenske uporabnike pri obeh operaterjih.