RIM in Microsoft partnerja

Matej Huš

4. maj 2011 ob 07:22:05

Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je včeraj nekoliko presenetil s svojim nastopom na konferenci BlackBerry World, kjer se je nepričakovano pojavil in naznanil partnerstvo Microsofta in RIM-a. Napovedal je sodelovanje podjetij, ki se bo odražalo na povečani uporabi Microsoftovih storitev v blackberryjih.

Privzeti iskalnik na blackberryjih bo Microsoftov Bing, ki bo takisto nudil podporo z zemljevidi in kartami. To se bo zgodilo že letos poleti, ko bodo vsi novi blackberryji dobili Bing kot prednastavljen iskalnik, kar pa bo seveda po želji moč spremeniti. Podobno bo veljalo za zemljevide in karte.

Analitiki pravijo, da je poteza, dasi nepričakovana, logična. Microsoft se je v bližnji preteklosti sporazumel že z več nekdanjimi hudimi sovražniki (bolje rečeno jih je izplačal), od katerih omenimo le AOL, RealNetworks in seveda najodmevnejši skok v posteljo z Nokio. Koliko so odšteli za pridobitev RIM-a na svojo stran, podjetji nista želeli razkriti. Vsem je jasno, da se obe bojita Googla, ki je skupni sovražnik in kot tak odličen katalizator tudi za bolj kisla zavezništva. Poleg tega bo Microsoft s tem pridobil rešilno bilko za primer, da se Windows Phone ne prime, kot bi si z Nokio želela, RIM pa si poizkuša opomoči od vztrajnega padanja tržnega deleža, ki mu ga odžirata Google in Apple.