Virusne okužbe ameriških brezpilotnih letal

Matej Huš

11. okt 2011 ob 12:51:29

Pomemben del ameriške vojske so brezpilotna letala, ki omogočajo prelete in napade območij, kjer bi bila uporaba letal s posadkami prenevarna. Glavnina odpade na modela Reaper in Predator, ki tvorita ogrodje brezpilotnih operacij. Ta letala lahko letijo z avtopilotom, za zahtevnejše manevre pa jih krmilijo na daljavo iz baze. Problem nastane, ko se na računalniške sisteme naselijo virusi.

Prav to se je zgodilo v zadnjem času. Pred dvema tednoma je HBSS opazil, da je računalniške sisteme v Creech Air Force Base okužil virus. Ta se ni vmešaval v delovanje sistemov ali povzročal škode, tako da so letala še vedno neovirano letela, je pa zapisoval vse ukaze pilotov v bazi (keylogger). V Creechu je ena izmed največjih baz za brezpilotna letala, od koder jih šolani piloti krmilijo prav tako kakor v računalniških igrah. Strokovnjaki se sedaj spopadajo z okuženimi sistemu v Creechu, a so uspehi mešani.

Izkazalo se je, da gre za trdovratno zalego. Ni jasno, ali je bila na sisteme nameščena namenoma ali slučajno, a za odstranjevanje to niti ni pomembno. Sumijo, da je virus prišel v sistem prek zunanjih diskov in drugih izmenljivih medijev, ki jih je Pentagon v veliki meri že prepovedal, v Creechu pa so jih še vedno uporabljali za prenašanje zemljevidov, načrtov operacij, videoposnetkov itn. med sistemi. Ni še znano, kako daleč po računalniških sistemih se je virus razširil, je pa že jasno, da je okužil tudi nekatere tajne sisteme. Pri tem imajo tehniki obilico težav s čiščenjem, saj virusa ne uspejo odstraniti - vedno znova se namreč vrne. V zadnji fazi so se lotili popolnega brisanja vseh trdih diskov GCS (ground control station, krmilna postaja za posamezno letalo) in ponovnega vzpostavljenja sistemov enega za drugim.

To terja precej časa, zato je virus deležen precej pozornosti. Uradno vojska incidenta ne komentira, saj so v izjavi za javnost povedali le, da redno in temeljito spremljajo stanje svojih sistemov in vlagajo v njihovo dezinfekcijo. Neuradno se govori, da je virus v Creechu deležen precej pozornosti, saj povzroča obilico težav.