Ameriško vojaško letalo po nesreči ohromilo civilni informacijski sistem za kontrolo letov

Mandi

6. maj 2014 ob 22:41:55

Ameriška agencija za civilno letalstvo (FAA) je minulu sredo za dobro uro prizemljila večje število letal na vseh letališčih na jugovzhodu ZDA, tja usmerjena letala pa zasilno preusmerila drugam. Razlog za začasno ustavitev letalskega prometa naj bilo sesutje informacijskega sistema za kontrolo letenja (ERAM), ki se je zgodilo potem, ko je sistem nepravilno zaznal vojaško izvidniško letalo U-2, kmalu po njegovem vzletu z bližnjega vojaškega oporišča Edwards.

Televizijska mreža NBC povzema neimenovani vir, ki pravi, da je vojska pri FAA sicer napovedala navedeni let, vendar pa naj bi pri tem iz še neznanega razloga navedla napačno oznako za letalo. Ta napačna oznaka naj bi tako zmedla informacijski sistem FAA-jinega oddelka v Los Angelesu, da je ta verjel, da vojaško letalo leti na potovalni višini običajnih potniških letal, čeprav je v resnici bil vsaj še enkrat više (nekje na 18.000 metrih). Sistem je zato besno preračunaval možnosti kolizije z bližnjimi vzletajočimi in pristajajočimi letali ter se pod težo vse te matematike sesul. Potem se je po isti viži sesul še nadomestni (backup) sistem.

Ker uradnih pojasnil (še) ni, je gornje samo teorija. Delno jo sicer potrjuje dejstvo, da je omenjeni informacijski sistem (kot se za vojaška naročila sicer spodobi) po ceni in času namestitve večkrat presegel izvorne ocene ter že imel številne tehnične težave. V nekaterih FAA-jevih centrih ga pravzaprav še sploh niso namestili. To naj bi govorilo v prid tezi, da tudi opisanega robnega pogoja ne ureja najbolje.

Skratka, programska oprema, ki skrbi za kritično gospodarsko infrastrukturo, najverjetneje še nima spisanih vseh potrebnih testov.

Spet druga teorija pravi, da je ERAM zaradi napačne identifikacije letalo U-2 prepoznal kot tuje lovsko letalo ter potem - pravilno - prizemljil vse domače lete, saj bi bili ti ob prisotnosti neznanega tujega lovskega letala v neposredni nevarnosti. Vojska pa je potem pač rabila svojih nekaj ur, da je po uradnih kanalih potrdila, da ne gre za nevaren zrakoplov.

Prispevek je bil spisan na letu domov z Adrio - letalo je (seveda?) imelo zamudo...