Pipistrel zmagal na Nasinem natečaju

Matej Huš

3. okt 2011 ob 22:56:49

NASA je danes zvečer razglasila rezultate tekmovanja Green Flight Challenge, ki je potekalo v Santa Rosi v Kaliforniji. Na tekmovanju, na katerem so iskali najboljše energetsko varčno letalo, je bilo prijavljenih trinajst ekip, a so pogoje za sodelovanje izpolnjevale le tri. Zmago je že tretjič (po letih 2007 in 2008) osvojilo slovensko podjetje Pipistrel, ki je na tekmovanju zaradi pravil sodelovalo z ameriškim partnerjem Penn State University v ekipi Pipistrel-USA.com. Finančna nagrada znaša 1,35 milijona dolarjev. Drugo mesto je osvojila ekipa eGenius iz Ramone v Kaliforniji, kateri je bil Pipistrel partner, tako da gre na nek način za dvojno slovensko zmago.

Za zmago je moralo letalo Taurus G4 preleteti 200 milj s hitrostjo vsaj 100 milj na uro in pri tem porabiti manj kot galono goriva na potnika (oziroma ekvivalent, če gre za električne motorje). Taurus G4 je štirisedežno letalo, ki leti na električni pogon, za kar ima vgrajenih 450 kilogramov litijevih baterij. Letalo tehta 1000 kilogramov, njegova nosilnost pa znaša okrog 1500 kilogramov. Poganja ga elektromotor, ki zmore 150 kW.

Ivo Boscarol je po tekmovanju za TV Odmeve RTV Slovenija povedal: "To je bilo tekmovanje, komu bo uspelo najdlje preleteti z najmanjšo porabo goriva na potnika. Mejo smo uspeli spraviti na več kot 400 milj na potnika na galono. S petimi evri lahko štiri osebe prepeljemo 700 km daleč. V tem trenutku je letalska industrija bistveno pred avtomobilsko, čeprav je tam manj omejitev. Dokazali smo, da je letalski promet lahko bolj zelen kot avtomobilski."

Podrobnosti o sodelovanju slovenske ekipe lahko preberete na njihovem blogu in na uradni strani Pipistrela.