World Solar Challenge 2011

Mandi

3. okt 2011 ob 15:17:55

Čez slaba dva tedna se na severu Avstralije začne že 11. Veolia World Solar Challenge, dirka s prevoznimi sredstvi na solarni pogon na 3000km dolgi razdalji med Darwinom in Adaleide.

Priredijo jo vsaki dve leti po avtocesti od seveda do juga Avstralije, skozi redko poseljeno, sušno in seveda s soncem bogato stepsko-puščavsko krajino. Traja teden dni, povprečne hitrosti zmagovalcev pa se gibljejo nad 90km/h, in občasno presežejo 110 oz. 130 km/h, kar je tudi omejitev hitrosti na posameznih segmentih avtoceste (cesta ni zaprta in vozila morajo upoštevati sicer redke, a prisotne soudeležnce v prometu). Hitreje tudi ni praktično, ker imajo potem spremljevalne ekipe hude težave s sledenjem dirkača. Vozi se od od 8h zjutraj pa do 5h popoldne, daljši postanki niso dovoljeni. Vsaka ekipa ima lahko do štiri voznike, ki se potem v vozilu izmenjujejo dnevno.

Vozila ne poganjajo neposredno električne celice, ampak akumulatorji. Dirko se lahko s polnimi celicami, nakar se te delno polnijo že med samo dirko (s solarnih panelov na vrhu avta), delno pa po koncu dirkalnega dne pa do sončnega zahoda. Ključ za zmago je v energijski učinkovitosti vozila. Spremljevalno vozilo lahko sproti spremlja tako porabo kot tudi stanje in polnjenje celic, nakar vozniku svetujejo, ali naj upočasni ali pohitri vožnjo. Zaradi dobrih uspehov vodilnih ekip v zadnjih 3 dirkah se na splošno smatra, da so solarna vozila povsem realna opcija v določenih podnebjih.

Prva štiri tekmovanja je brez hujše konkurence dobila nizozemska ekipa Nuon Solar team, v petek poskusu pa so jih presenetili novoprišleki iz japonske univerze v Tokaju. Za letos pravijo samo, da med obema ekipama ni bistvenih razlik in da je zato zelo težko napovedati, kdo bo zmagal.