Microsoft Security Essentials označil Google Chrome kot virus

Matej Huš

2. okt 2011 ob 19:56:57

Microsoftov protivirusni program Security Essentials je v petek napačno identificiral Googlov brskalnik Chrome kot zlobno programsko opremo PWS:Win32/Zbot, zaradi česar je z mnogo računalnikov avtomatično odstranil del brskalnika (izvršilno datoteko chrome.exe). S tem je postal brskalnik Chrome nedelujoč.

Microsoft je napako že priznal in v nekaj urah pripravil posodobitev (verzije 1.113.672.0 in višje), ki jo je treba ročno namestiti na Security Essentials in ki Chroma ne označi več kot virus. Prav tako je Google objavil navodila, kako ročno ponovno namestiti Chrome in naslednji dan izdal še orodje, ki to stori namesto uporabnika. Ker je Microsoft odstranil le del brskalnika, ga je bilo potrebno najprej v celoti odstraniti in nato ponovno namestiti, obenem pa paziti, da nismo izbrali brisanja zgodovine brskanja in zaznamkov. Microsoft je dejal, da je bilo prizadetih okrog 3000 uporabnikov.

Lažni pozitivni zadetki se seveda dogajajo in v tem ne gre iskati nobene zarote v boju Internet Explorerja proti Chromu. Lani sta bila odmevna kar dva primera, in sicer sta BitDefender in McAfee onemogočila nekatere verzije operacijskega sistema Windows - prvi 64-bitne Windows, McAfee pa vse z Windows XP-