Psystar spet izgubil proti Applu, Mac OS X ostaja omejen na mace

Matej Huš

30. sep 2011 ob 11:11:45

Podjetje Psystar je leta 2008 začelo prodajati PC-računalnik za 400 dolarjev, ki je bil sestavljen tako, da je bilo z ustrezno programsko manipulacijo na njem poganjati Applov operacijski sistem Mac OS X, kasneje pa so orodje, ki to omogoča, predstavili javnosti za (skoraj) vse PC-je. Apple nad tem ni bil navdušen in je leta 2008 sprožil tožbo proti Psystarju in jo tudi dobil. Sodišče mu je leta 2009 naložilo prepoved prodaje izdelkov z Mac OS X brez privolitve Apple (ki je seveda ne more dobiti), ker z njo krši Applovo blagovno znamko.

Psystar se na odločitev ni pritožil, ampak je zatrjeval, da Apple sploh ne more zahtevati zaščite blagovne znamke. Trdili so, da so zgolj kupili legalne kopije Mac OS X in jih priložili k PC-jevskim računalnikom ob prodaji, kar bi moralo biti dovoljeno po doktrini prve prodaje. Sodišče tega argumenta ni sprejelo in je sedaj odločilo, da Psystar ni uspel dokazati, da bi licenčna pogodba za Mac OS X kakorkoli omejevala konkurenco ali kreativnost. Pogodba zgolj omejuje rabo Applove programske opreme na Applove računalnike, ne omejuje pa rabe Neapplovih komponent ali programov na Applovih računalnikih.

To je pomembna odločitev, saj potrjuje Applovo odločitev, da bo Mac OS X tekel samo na macih - ne zato, ker drugje ne bi mogel, ampak ker ne sme. Psystar je dosegel le majhno pirovo zmago pri odločitvi, da se mora sodna dokumentacija o primeru odpečatiti. Leta 2009 so jo namreč na Applovo zahtevo zapečatili, ker naj bi vsebovala podatke o tehnični izvedbi omejitve namestitve Mac OS X na druge računalnike. Kljub temu pa je odločitev sodišča bržkone zadnji žebelj v krsto podjetja Psystar. Še vedno pa ne bo ustavila domačih hekerjev, ki lahko nadaljujejo gradnjo sam-svoj-mojster hackintoshov in nanje nameščajo Mac OS X, četudi to ni legalno.