Psystar izgubil tožbo, Apple deloma onemogočil Hackintoshe

Primož Resman

17. nov 2009 ob 07:51:59

Apple je po javni predstavitvi Psystarjevega orodja, ki omogoča namestitev OS Xa na katerikoli računalnik, omenjeno podjetje seveda takoj tožil. Bolj ali manj jasno je bilo, da Psystar praktično nima možnosti za zmago, kar je potrdilo tudi sodišče v severni Kaliforniji pod vodstvom sodnika Williama Alsupa. Čeprav so se predstavniki Psystarja branili, da so preprosto osvobodili operacijski sistem spon enega proizvajalca strojne opreme ter da gre za t.i. fair use, so na sodišču to gladko zavrnili, saj Psystar ni izpolnjeval nobenega od štirih pogojev, ki so potrebni za pravično uporabo.

Glavni razlogi za obtožbo so zamenjava bootloaderja, ki je omogočil poganjanje na strojni opremi, ki ni Applova, odstranjevanje Applovih razširitev kernela ter njihovo nadomeščanje z drugimi. Če bi te tri komponente odstranili, OS X ne bi deloval na Psystarovih računalnikih, kar pomeni, da so kršili avtorske pravice, saj so prodajali zaščiten izdelek, ki so ga predelali sami. Zanimivo je, da Psystar še ni dobil prepovedi prodajati OS X Leopard, saj bodo kazen določili šele 14. decembra, v primeru da se Apple in Psystar ne bosta mogla dogovoriti sama, pa se bo daljši postopek začel v januarju. Postopek v zvezi z OS X Snow Leopard se po drugi strani sploh še ni začel, saj je bila tožba vložena na floridskem sodišču in je tako od tega primera popolnoma ločena.

V istem operacijskem sistemu je Apple, sicer le deloma, rešil tudi težavo Hackintoshev, kar so pravzaprav tudi Psystarjevi računalniki - računalniki, ki jih ni izdelal Apple, a na njih teče OS X. Zadnje čase so bili dokaj popularni Hackintoshi v obliki netbookov, ki jih je Apple v OS X 10.6.2 enostavno onemogočil tako, da so odstranili podporo procesorju Atom. Posledica je divje ponovno zaganjanje netbooka, brez da bi ta sploh naložil sistem, ena izmed rešitev pa je uporaba kernela, ki je prišel z izdajo 10.6.1. V prihodnosti se verjetno lahko nadejamo tudi modificiranega kernela različice 10.6.2, ki mu bo podpora Atomom vcepljena naknadno, do takrat pa se priporoča uporaba starejše različice OS Xa.