Rumena luč za Googlov prevzem Motorole

Matej Huš

30. sep 2011 ob 00:27:04

Ameriško ministrstvo za pravosodje je Googlovemu prevzemu Motorole Mobility prižgalo rumeno luč, ko je zahtevalo dodatna pojasnila in podrobnosti o načrtovanem prevzemu, preden bo eventualno izdalo pozitivno mnenje. S tem Googlov prevzem še ni v težavah, je pa to jasno sporočilo, da bodo morali zelo paziti na protimonopolno zakonodajo.

Google je prejšnji mesec za Motorolo Mobility ponudil 12,5 milijarde dolarjev, kar je bila občutna (več kot 60-odstotna) premija na tedanjo tržno ceno podjetja. Tedaj je Google navajal večjo konkurenčnost ekosistema Android kot enega glavnih razlogov za prevzem, čeprav je vsem zelo jasno, da se v ozadju skriva kopičenje patentov, saj jih bo kupčija v Mountain View prinesla več kot 17.000. Patenti pa so v zadnjem času izjemno pomembni, saj so edino učinkovito orožje proti patentnim trollom in konkurentom, ki poizkušajo z obtožbami o kršitvah patentov izsiliti licenčnino ali celo prenehanje prodaje.

Google je v sredo od pravosodnega ministrstva prejel tako imenovano drugo zahtevo (second request), v kateri ga pozivajo k predložitvi več podrobnosti o prevzemu in nameravani usodi Motorole Mobility pod Googlovim okriljem (Google je že ob najavi prevzema povedal, da naj bi imela Motorola tudi po prevzemu visoko stopnjo avtonomije). Google je dejal, da bodo polno sodelovali in se hitro odzivali na zahteve o predložitvi dodatnih dokumentov. To seveda še ne pomeni, da bo prevzel propadel. Google je tovrstno zahtevo označil kot "precej rutinsko", kar je rahlo pretiravanje, a dejstvo je, da jih je v preteklosti že dobival, a končnega rezultata to ni oviralo (primeri so AdMob, ITA Software in poravnava v primeru Google Books). Pričakujejo, da bo prevzem Motorole Mobility dokončan v začetku leta 2012.