Motorola je Lenovova

Primož Resman

30. okt 2014 ob 23:26:36

Lenovov prevzem Motorole Mobility je končan, ameriški proizvajalec mobilnih telefonov in pametnih ur je tako v kitajskih rokah. Motorola ima burno zgodovino, saj je po težavah v mobilni diviziji januarja 2011 končno prišlo do delitve podjetja na dva dela, Motorolo Mobility in poslovno bolje situirano Motorolo Solutions, ki se ukvarja z zahtevnejšimi komunikacijskimi problemi (radijske postaje za vladne organizacije in podobno). Motorolo Mobility je najprej kupil Google za 12,5 milijarde dolarjev, kar so najavili avgusta 2011, konec letošnjega januarja pa so napovedali, da bodo podjetje prodali Lenovu. S tem je postalo jasno, da je bila Motorola za Google le lep sveženj patentov (ki so jih, skupaj s skupino ATAP, ki razvija projekt Ara, obdržali, Motorola ima brezplačno pravico uporabe patentov), saj so podjetje prodali za vsega 2,91 milijarde dolarjev.

Zraven najave o končanem prevzemu so pri Lenovu zatrdili, da se znamka in lokacija njenega razvoja ne spreminjata, sedež torej ostaja v Chicagu. Jasno je namreč, da je Lenovo s prevzemom Motorole želel le trojanskega konja za zahodni del sveta, kamor jim s svojimi telefoni ni uspelo prodreti - ti so sicer relativno uspešni na velikem kitajskem trgu. Motorola se je od Googlovega prevzema dodobra postavila na noge, saj na trgih v državah v razvoju, recimo v Braziliji, dosegajo izjemno dobre prodajne rezultate, ugledu pa pomaga lanska in letošnja predstavitev dveh generacij Moto X, ki jih je mogoče sestaviti praktično po želji v različnih barvnih konfiguracijah. Obenem gre za dobro strojno opremo, ki jo odlikuje ergonomičnost, kar je dandanašnji med pametnimi mobilniki redkost, nedvomno pa pomaga še dobra programska podpora, Motorla je v zadnjem letu podirala rekorde v hitrosti nadgradenj svojih mobilnih telefonov, če odmislimo družino Nexus.

K ugledu pripomore še pametna ura Moto 360, začetnim težavam z avtonomijo navkljub, ki je po mnenju mnogih ena izmed najboljših pametnih ur. Le pred dnevi so za ameriški trg v sodelovanju z Verizonom predstavili Droid Turbo, 5,2-palčni mobilni telefon z moderno strojno opremo, zaslonom AMOLED z ločljivostjo 2560 x 1440 pik in s kar 3900 mAh baterijo. Zaradi prej omenjene popularnosti v Braziliji so se pojavile govorice, da bodo GSM izvedenko Droid Turba predstavili tudi na tem velikem južnoameriškem trgu.