Windows Phone 7.5 Mango nared

Mandi

28. sep 2011 ob 22:59:24

Microsoft je danes izdal naslednjo različico svojega mobilnega operacijskega sistema Windows Phone 7 - različico 7.5 s kodnim imenom Mango. Z njim želijo odpraviti "občutek nedokončanosti", ki so ga platformi spomladi pripisali številni vodilni mediji. Novosti je bojda kar 500, ključne pa povzemamo tukaj.

Kontakte bo mogoče združevati v skupine (Groups). Skupino bo mogoče dodati kot posebno ploščico (live tile) na zaslonu, ji določiti poseben dizajn ter vsem članom skupine poslati e-sporočilo ali sms. Še bolje, zaradi integracije s popularnimi socialnimi omrežji (Facebook, Twitter, LinkedIn) bo mogoče kar na telefonu videti vse njihove posodobitve na omrežjih (funkcija What's new). Pogovori bodo sicer združeni v niti, kamor bodo vključena še sms sporočila - prek slednjih se bo samodejno nadaljeval pogovor, če se bo sogovorec odjavil s prej omenjenega socialnega omrežja.

Zanimivo je izvedeno vizualno iskanje. Telefoni z nameščenim Mangom bodo prepoznali kode QR in določene črtne kode. Še bolj zanimivo bo avtomatsko prepoznavanje knjig, glasbenih CD-jev in določenih drugih izdelkov s fotografije ter prepoznavanje skladbe s snemanjem kratkega odlomka. Vse je že bilo videno na različnih mobilnih platformah, a je Windows Phone 7.5 eden redkih, ki ima te lastnosti vključene neposredno v sistem. V aplikacijo za sporočanje je po novem vključena tudi integracija z Windows Live Messenger.

Brskalnik IE9 je deležen vseh posodobitev namizne različice, vključno s strojno pospešenim izrisovanjem.

Večopravilnost naj bi zdaj delovala, za preklapljanje med odprtimi aplikacijami pa so si razvijalci sposodili webOS-ov način premikanja med karticami z živim predogledom aplikacije same.

Približno 10% lastnikov bo lahko nadgradilo že ta teden, kar naj bi postopoma naraslo do 98% v naslednjih 4 tednih - podatkov o podpori za specifične modele oz. mobilne operaterje Microsoft še ni objavil.