Windows Phone Mango dokončan, dosegel stadij RTM

Matej Huš

27. jul 2011 ob 20:37:18

V nasprotju z nekaterimi napovedmi, da naj bi bila naslednja verzija Microsoftovega operacijskega sistema za pametne telefone Windows Phone Mango nared šele prihodnje leto, je Microsoft objavil, da je Mango končan. Microsoft ga je namreč poslal v fazo RTM (release to manufacturing), kar pomeni, da je koda končana in se program ne bo več spreminjal. Sedaj bodo proizvajalci telefonov imeli nekaj časa, da Mango preizkusijo in preverijo združljivost aplikacij (SDK in firmware sicer še nista na voljo), nato pa bo jeseni Mango uradno naprodaj. Prvi telefoni z njim bodo kakopak nokie.

Mango je težko pričakovana nadgradnja Windows Phone, saj prinaša vrsto novosti (CNet jih je naštel 500). Najpomembnejša bo seveda večopravilnost, ki smo jo v Windows Phone najbolj pogrešali. Poleg tega bodo vanj integrirali odjemalce za aplikacije Weba 2.0 - Twitter, LinkedIn, Facebook, Windows Live Messenger - in Bing, vsebovanih bo več knjižic API, podprtih bo več funkcij telefonov (npr. dvojne kamere), izboljšana je integracija z Xboxom, saj je Xbox Live Extras že privzeto naložen, in Zunom. Po novem bo recimo mogoče napisati sporočilo z narekom (razen ločil). Za brskanje je seveda posodobljen Internet Explorer 9, sedaj je podprt tudi spletni pisarniški paket Office 365 in oblačne storitve SkyDrive, SharePoint, Lync, za branje e-pošte in drugih vrst komunikacije pa bo prišla prav poenotena mapa Prejeto in grupiranje vseh sporočil v eni niti pogovora skupaj.

Mango bo tekel na vseh telefonih, ki poganjajo Windows Phone 7.0 in še na marsikaterem novem. Zanimivo je, da niti ime še ni dokončno določeno. Microsoft Mango označuje kot 7.1 v dokumentaciji za razvijalce in kot 7.5 v beti firmwara.