Via toži Apple

Matej Huš

23. sep 2011 ob 11:37:59

Tajvansko podjetje Via je včeraj vložilo tožbo zoper Apple, v kateri mu očitajo kršenje treh patentov. Poleg tega so vložili tudi pritožbi pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC).

Kot so zapisali v izjavi za javnost, ima Via v lasti 5000 patentov, do katerih so prišli z vlaganji v raziskave in razvoj (ter seveda tudi z nakupi). Odkrili so, da Applovi izdelki iPhone, iPad, iPod in TV kršijo patent, ki pokriva nalaganje dveh operandov (double operand load), in patenta za zbirko ukazov za dvosmerno pretvorbo in prenos celoštevilskih podatkov in tistih s plavajočo vejico. Gre za precej osnovne patente, kakršnih ima Via cel kup in s katerimi je bila prisilila Intel v licenciranje arhitekture x86, in pokrivajo osnove učinkovitega delovanja mikroprocesorjev.

Zelo zanimiv pa je pogled na to tožbo skozi prizmo HTC-ja. Apple je namreč vložil dve pomembni tožbi zoper HTC zaradi kršenja patentov, na kateri je sicer HTC odgovoril s protitožbami, a mu v ZDA slabo kaže. Izvršni direktor Vie Wenchi Chen je namreč poročen z izvršno direktorico HTC-ja Wang Cher. Tudi sicer si Via in HTC večkrat pomagata, nazadnje ko je Via prodala vso divizijo S3 Graphics prav HTC-ju. Ker ima Via vrsto zelo osnovnih patentov, bo njen boj z Applom še zelo zanimiv.