HTC pretekli teden kupil patente od Googla, z njimi vložil tožbo zoper Apple

Matej Huš

8. sep 2011 ob 14:54:12

S poletnih dopustov so se vrnili odvetniki, s čimer je konec zatišja med brezkončnimi patentnimi tožbami. Novo sezono je otvoril je HTC, ki je pretekli teden kupil devet patentov od Googla in jih je sedaj že izkoristil za vložitev tožbe zoper Apple.

Gre za devet patentov, ki jih je Google pred manj kot letom dni kupil od Motorole (štiri), Openwava (tri) in Palma (dva). Prejšnji teden so jih prodali HTC-ju, a podjetji prodaje nista podrobneje komentirali ali razkrili finančnega ozadja.

Nova tožba je nadaljevanje že poldrugo leto starega spora med Applom in HTC-jem. Prvi je lanskega marca vložil tožbo zoper HTC zaradi Androida, na kar je HTC odgovoril lanskega maja. Apple je nato pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) vložil še dve pritožbi zoper HTC, saj ITC postopke razreši hitreje od sodišč in ima moč prepovedati uvoz in prodajo izdelkov v ZDA.

Sedaj je očitno na potezi HTC, ki je včeraj vložil tožbo na sodišču in pritožbo pri ITC. V njiju očitajo Applu, da maci, iphoni, ipadi, ipodi in iTunes kršijo patente, ki pokrivajo nadgrajevanje programske opreme po brezžičnih napravah, način prenosa podatkov med procesorjev in pomožnimi čipi, metodo za shranjevanje uporabniških nastavitev in način za vzpostavljanje konstantnega stika med programsko opremo in radio modemom.