Približuje se izid iPhona 5, Apple dosega borzne rekorde

Matej Huš

22. sep 2011 ob 13:52:55

Približuje se datum izida novega iphona, čeprav nihče izven Appla hip še ne ve, kdaj točno bo to. Na AllThingsD trdijo, da bo Apple novi pametni telefon predstavil v torek 4. oktobra. Prodaja naj bi se začela kmalu za tem, mogoče že v tednu dni.

Pravzaprav ni jasno še niti, kako se bo novi telefon imenoval. Mediji ga že od vsega začetka imenujemo iPhone 5 in bržkone se bo to ime uporabilo tudi uradno, ni pa to nujno; mogoče nas Applov trženjski oddelek preseneti. Poleg telefona bodo vse oči uprte tudi v novega izvršnega direktorja Tima Cooka, za katerega bo iPhone 5 ognjeni krst predstavljanja novosti. Njegova naloga je kot glavni napovedovalec predstaviti iPhone 5 s takšnim pompom, kot je to počel Steve Jobs pri prejšnjih modelih, in ustvariti visoko povpraševanje. Slednje ne bo velik problem, saj mrzlično pričakovanje že vlada.

Glavno vprašanje je, kdaj bo iPhone 5 mogoče kupiti. Ko je lani junija izšel iPhone 4, je bil naprodaj 24. junija oziroma 17 dni po uradni predstavitvi. Neuradno si želi Apple to vrzel skrajšati. Na primer pri iPadu 2 je bila vrzel le še devetdnevna, tako da lahko računamo na iPhone 5 naslednji teden po predstavitvi.

Medtem ko Apple novega telefona sploh še ni uradno predstavil, pa so vlagatelji že evforični. Delnica Appla je ta teden dosegla absolutni rekord, saj je pristala pri 413 dolarjih. To postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 381 milijard dolarjev, s čimer je Apple večji celo od Exxona. Mimogrede, Apple je tako vreden, da ga sploh ne morejo vključiti v indeks Dow Jones, ker bi imel skoraj četrtinski ponder.