Google Wallet je tu

Matej Huš

20. sep 2011 ob 08:52:08

Googlova storitev za brezkontaktno plačevanje s pametnimi telefoni Google Wallet je ta teden doživela uradni krst. V projektu, ki bo omogočil plačevanje kar z zamahom telefona, sodelujejo Google, Citibank, MasterCard in Sprint.

Ta kombinacija partnerjev pomeni, da za zdaj storitev deluje na Sprintovem Nexusu S 4G za uporabnike Citibankovega MasterCarda (novi telefoni bodo imeli Google Wallet nameščen, ostali pa ga bodo lahko dobili z oddaljeno namestitvijo). Tem se pri plačilu avtomatično bremeni kreditna kartica, medtem ko si morajo komitenti ostalih bank pomagati z nakupi predplačilnih Googlovih kartic, na katere prenesejo denar za plačevanje z Google Wallet. Dolgoročni cilj je seveda podpora vseh kreditnih kartic vseh izdajateljev pri vseh bankah. Glede na to, da je tehnologija NFC (near-field communications), ki se uporablja za tovrstno plačevanje, licencirana tudi za Viso, American Express in Discover, se to kani res zgoditi.

Google seveda ni edino podjetje, ki si želi odrezati kos pogače brezkontaktnega plačevanja. American Express in Visa sta že napovedala lastno namensko platformo. Svoje načrte pa ima tudi konzorcij Isis, v katerega so se povezali AT&T, Verizon Wireless in T-Mobile, in pripravlja svojo varianto digitalne denarnice. Predsednik Vise John Partridge pojasnjuje, da želijo dati strankam izbiro, tako da bodo podprli tako Google Wallet kot tudi lastno platformo v navezi z Isisom. Konkurence se ne boji, saj pričakuje, da uporabniki na področju plačevanja bolj zaupajo Visi kot Googlu. Prihodnje leto, ko bo na trgu še več telefonov s podporo za NFC, pa se bo boj za stranke zares razplamtel. Sprva sicer zgolj v ZDA, a sčasoma pričakujemo digitalne denarnice tudi v Evropi.