Brezkontaktno plačevanje z Google Wallet

Matej Huš

27. maj 2011 ob 10:13:58

Google je včeraj predstavil poleti prihajajočo storitev Google Wallet, ki bo omogočila brezkontaktno plačevanje z mobilnimi telefoni. Storitev za zdaj Google izvaja v sodelovanju s Citigroupom in njihovi mastercardi, za začetek pa bo omejena na San Francisco, Portland in New York. V projektu sodeluje že več kot 120.000 trgovcev, ki sprejemajo plačila prek Google Wallet.

Za delovanje bo potrebno imeti mobilni telefon, ki podpira tehnologijo NFC. Prvi tak je bil Nexus S, a ker je NFC odprt standard s podporo v Androidu pričakujemo še druge telefone s podporo zanj. Google Wallet bo podpiral še nekaj možnosti, ki jih drugi tovrstni sistemi nimajo. Naj bo moč povezati več različnih kartic, ne le Mastercarda. Trenutno obstoji posebna Googlova plačilna kartica, ki se napaja iz kreditnih kartic in bo omogočala plačevanje (na tak način bo mogoče uporabiti še kaj drugega kot Citigroupov Mastercard). Prav tako bo nanj mogoče integrirati razne kartice zvestobe ali pa ga povezati s ponudbami iz Google Offers.

Google je na predstavitvi dejal, da bodo storitev poleti uvedli v ZDA. Dodali so, da naj bi bilo po vsem svetu že več kot 300.000 trgovcev z ustrezno tehnologijo, a niso povedali nič konkretnega o širitvi storitve izven ZDA. Želijo pa v ZDA sčasoma na Google Wallet priključiti še vozniško dovoljenje, vstopnice na prireditve, ključe hotelov ipd.

Ob tem se velja vprašati, kako bo z varnostjo, saj je tako obložen telefon vreden več kot polna denarnica. Da bi preprečili zlorabe, uporablja Nexus S varnostni pametni čip iz NXP, na katerem bodo finančni podatki shranjeni šifrirano. Tudi ob plačilu bo treba vnesti telefonski PIN in še PIN za denarnico, tako da si tatovi telefona z njim ne bodo mogli pomagati.