Siemens izstopa iz jedrskega posla

Matej Huš

19. sep 2011 ob 18:47:36

Ko je konec maja pod vtisom nesreče v Fukušimi Nemčija napovedala zaprtje vseh jedrskih elektrarn do konca leta 2020, smo vest sprejeli z zdravo mero skepse. Odločitev je bila politična in ne ekonomska, saj so nemške jedrske elektrarne pokrivale 23 odstotkov vseh potreb po električni energiji v tej državi. Sčasoma je sicer postalo jasno, da Merklova misli povsem resno. Sedaj pa je še toliko bolj zanimiva odločitev nemškega giganta Siemensa, da ne bodo več gradili jedrskih elektrarn, marveč se bodo osredotočili na proizvodnjo opreme (kot so recimo parne turbine), ki imajo tudi druge funkcije uporabe. O tej potezi se je špekuliralo že nekaj časa, sedaj pa jo je Siemens udejanjil.

Siemens je zgradil vseh sedemnajst nemških jedrskih elektrarn, v letih 2009-2030 pa so pričakovali 90-odstotno rast proizvodnje jedrske energije. Potem pa se je zgodila Fukušima, ki je nemško javno mnenje popolnoma spremenila. Sedaj želi Nemčija do leta 2020 delež obnovljivih virov v proizvodnji elektrike s 17 odstotkov povečati na 35 odstotkov, za kar bodo izdatno povečali vlaganje in subvencije v obnovljive vire energije.

Tu ima Siemens svoje načrte. Trenutno s tako imenovanimi okoljskimi rešitvami (zelena tehnologija) Siemens letno zbere 27 milijard evrov, kar je tretjina vseh prihodkov. Do leta 2014 so želeli ta del povečati na 40 milijard, izpad jedrske energije in povečane investicije v zeleno energijo pa bodo Siemensu še bolj koristile.