Windows 8 uvaja hitri zagon

Matej Huš

10. sep 2011 ob 11:30:07

Še ena izmed vrste novih funkcij, ki jih Microsoft napoveduje za prihajajoči operacijski sistem Windows 8, bo tako imenovani hitri zagon. Gre za funkcijo, ki bo poizkušala premostiti vrzel med hladnim zagonom, ki kljub optimizacijam na novih računalnikih še vedno traja predolgo, in obnovitvijo iz stanja hibernacije, ki je povezana z zapisovanjem velike količine podatkov na disk in branjem z njega ter počasno degradacijo.

Pri klasični zaustavitvi sistema se končajo vse seje v uporabniškem in jedrnem delu operacijskega sistema, tako da se sistem pripravi na popoln izklop. Pri hibernaciji se to ne zgodi, ampak se celotna vsebina delovnega pomnilnika prepiše na trdi disk, kar omogoči obnovitev z iste točke. Nova funkcija v Windows 8 pa stori nekaj vmesnega. Zaustavijo in zaključijo se vse uporabniške seje, medtem ko se jedrne seje, ki jih je običajno manj in zavzemajo manj pomnilnika, ne prekinejo, ampak shranijo na trdi disk.

Na ta način se omogoči hiter zagon sistema, ki pa se še vedno postavi v sveže stanje. Glavna omejitev za hitrost zagona bo tako BIOS, ki s svojo rutino POST še vedno požre levji del časa. Novejši računalniki, ki namesto njega uporabljalo modernejši UEFI, bodo tod v prednosti.