Nogometaš pozval gledalce, naj že nehajo tvitat in raje navijajo

Mandi

14. sep 2011 ob 10:23:36

Bart Scott, obrambni igralec pri ekipi ameriškega nogometa New York Jets, je v intervjuju za lokalni časopis svoje navijače odkrito pozval, naj med tekmo odložijo svoje iPade in twitterje in raje čim bolj glasno navijajo, da bodo motivirali svoje moštvo in mu zagotovili ti. prednost domačega igrišča.

S tem je na glas opozoril na problem, ki počasi začenja motiti celo ligo. Na februarskem superbowlu (finalu lige) naj bi namreč kar četrtina gledalcev zatopljena v svoje iPade ali telefone, tudi med najbolj kritičnimi trenutki tekme. Na njih so twittali s svojimi kolegi, ne nujno o tekmi, gledali ponovitve ali pa reklamne segmente, ki jih prav posebej za superbowl pripravljajo oglaševalci. Liga je po dogodku celo razmišljala o prepovedi prinašanja iPadov na igrišča, a so se na koncu odločili proti temu, zaradi obsežne obstoječe investicije v svojo iPad aplikacijo, zagotavljanja vsebine zanjo in v vzpostavitev zadostne internetne pokritosti na objektih.

Tweet-while-you-watch postaja vse bolj popularen način preživljanja prostega časa na športnih dogodkih in še posebeh za malimi televizijskimi ekrani (prenosi živih dogodkov). Twit se opremi s heštegom (#ema, #sit, #oscars, ipd), nakar ga lahko sorodne duše hitro najdejo in nanj odgovorijo / komentirajo. Twitter uradno podpira prakso, z obrazložitvijo, da to "vnaša socialni element v gledanje televizije". Ali je to bolje od pristnih medčloveških odnosov, se pravi brez posredovanja tehnologije, je prav zanimivo vprašanje. S porastom pojava bodo psihologi gotovo ponudili svoje poglede na problem, farmacevtska industrija pa tablete (social anxiety disorder oz. nelagodje pred medčloveških odnosih je v ZDA uradno priznana bolezen, za katero zdravniki predpisujejo tablete, pa ne malo njih).

Zanimiva debata na malo širšo temo, namreč kako je bilo življenje, preden smo vsi imeli mobilne telefone, se je nedavno razvila na Quori. In če smo že pri opombah - v Sloveniji imamo tri ekipe ameriškega nogometa: Ljubljana Silverhawks, Alp Devils iz Kranja, ter združeno ekipa Maribor Generals / Slov. Bistrica Werewolves. Najbolje gre afaik Silverhawksom, ki tudi igrajo v regionalni CEFL ligi in jim bojda sploh ne gre slabo.