V Windows 8 prihaja Hyper-V

Matej Huš

9. sep 2011 ob 00:59:26

Microsoft je napovedal, da bo v prihajajoči verziji svojega operacijskega sistema Windows 8 tudi virtualizacijsko orodje Hyper-V. To sicer ni nova pogruntavščina, saj ga je Microsoft izdal že davnega leta 2008 in od tedaj vključil v zadnji dve strežniški verziji Windows, a bo Windows 8 prvi sistem za namizne uporabnike s to tehnologijo.

Hyper-V za delovanje potrebuje 64-bitni sistem s podporo za SLAT (Second Level Address Translation), ki jo imajo vsi novejši 64-bitni AMD-jevi in Intelovi procesorji. Za Windows 8 bo potrebno še 4 GB pomnilnika za tri do štiri virtualne računalnike in nekoliko več za večje število. Interakcija z virtualnim računalnikom poteka prek vmesnika VM Console, ker v bistvu pomeni pogled kakor na monitor, ali pa prek Remote Desktop Connection.

Virtualizacija je prisotna že v Windows 7, kjer najdemo program Virtual PC. Hyper-V je precej zmogljivejše orodje, ki je bilo prvenstveno napisano za strežnike in bo šele sedaj pripravljeno tudi za delovne postaje. Zato podpira večji nabor operacijskih sistemov (tudi recimo Linux v virtualnem računalniku), dinamično alokacijo pomnilnika, možnost shranitve in poznejše obnovitve več stanj posameznega virtualnega računalnika itd.