Spremembe v uporabniškem vmesniku Windows 8

Matej Huš

30. avg 2011 ob 15:33:24

Microsoft je nekoliko odškrnil okno v videz novega operacijskega sistema Windows 8. Pokazali so, kakšne spremembe se obetajo v uporabniškem vmesniku programa za upravljanje z datotekami. Ta bo odslej uporabniku prijaznejši pri operacijah premikanja datotek in po videzu podoben novim verzijam Officea.

Končno bo namreč Microsoft prenovil pojavna okna ob kopiranju ali premikanju datotek, ki so v ustroju podobna že od pamtiveka. Vse operacije kopiranja in premikanja bodo združene v enem oknu, kjer bo tudi graf, na katerem bodo podatki o hitrost, prestavljenih megabajtih ipd. To bo kakovostnejši podatek od trenutne ocene časa do konca operacije, ki ob spremembah aktivnosti rad skače (recimo pri zapisovanju še kakšnih drugih datotek na disk). Sive lase povzročajo tudi podvojene datoteke, s katerimi bo Windows 8 opravil enostavneje. Pokazalo se bo okno, kjer bo mogoče za vsako datoteko posebej ali vse skupaj, a vsakem primeru na enem mestu določiti, katero verzijo želimo obdržati (ali tudi obe, pri čemer dobi vsaka svojo številko).

Prenovljen pa bo tudi videz Raziskovalca. Osnovne operacije, kot so premikanje, preimenovanje, brisanje ipd. bodo odslej v traku zgoraj. Zgrajen bo podobno, kot je izvedeno oblikovanje v novih verzijah Officea (2007 in 2010) ali recimo zadnjem Slikarju (v Windows 7). Alex Simons iz Microsofta pojasnjuje, da je imel novi vmesnik precej nasprotnikov ob prvi pojavitvi v Officeu, a so se sčasoma unesli. Pričakujejo tudi nasprotovanje pri njegovi implementaciji v Windows 8, a starega uporabniškega vmesnika ne bo.