Virtuzalizacija s Horizon Mobilom prihaja na mobilne naprave

Matej Huš

8. sep 2011 ob 09:40:33

VMware je konec avgusta najavil smel projekt Horizon Mobile, s katerim želijo virtualizacijo prenesti tudi na pametne telefone, tablične računalnike in ostale mobilne naprave. Zamisel je preprosta - telefon bo lahko poganjal virtualni operacijski sistem, tako da bo imel uporabnik praktično dva logična telefona v enem fizičnem izdelku.

Če se je ideja sprva zdela znanstvenofantastična, bo kaj kmalu postala realnost. VMware je namreč na svojo stran že pridobil Samsung in LG, ki sta obljubila telefone, ki bodo sposobni izvajati virtualizacijo brez opaznega davka za hitrost. Natančno kateri modeli bodo temu namenjeni, še ni znano, je pa Samsung povedal, da bo šlo za serije Galaxy S II ter tablične računalnike Galaxy Tab 10.1 in 8.9. Tudi LG bo svoje predstavil v naslednjih mesecih, so obljubili.

Prva podprta platforma bo Android, ker je pač odprt. Uporabnik bo dobil tako dva logična telefona (enega fizičnega in drugega virtualnega, do katerega bo dostopil s klikom na ikono Služba), ki drug za drugega ne bosta vedela, kar je še posebej uporabno pri ločevanju poslovnega in zasebnega. Težav z dosegljivostjo ne bo, ker bo telefon zvonil v vsakem primeru, bodo pa odpadle skrbi o okužbi internega sistema v podjetju, nehotenega brisanja osebnih podatkov ob čiščenju telefona po menjavi službe itn. Tako bo Android še uporabnejši, saj že sedaj omogoča povezavo do poslovne infrastrukture (Exchange ActiveSync, Office, Documents To Go ...), če le administratorji to dovolijo. Prav zaradi mešanja poslovnega in zasebnega imajo marsikje o tem pomisleke.

Horizon Mobile bo tekel tako na enojedrnih kot dvojedrnih procesorjih, vsakokrat brez opazne upočasnitve, obljublja VMware.