Carol Bartz razrešena s položaja izvršne direktorice Yahooja

Matej Huš

7. sep 2011 ob 09:41:51

Včeraj je Yahoojeve zaposlene in njegove delničarje presenetila novica, da je bila izvršna direktorica Carol Bartz, ki je položaj zasedala od januarja 2009, razrešena. O novici je svoje zaposlene obvestila po kratki elektronski okrožnici, v kateri je zapisala, da ji je informacijo o prenehanju delovnega razmerja po telefonu sporočil predsednik upravnega odbora Yahooja.

Prva namigovanja, da Yahoo potihoma išče novega izvršnega direktorja, so se pojavila že junija, a jih je Yahoo odpisal kot smešna in neosnovana. Tri mesece pozneje so se uresničila.

Ko je Bartzova nastopila položaj, je njena naloga obsegala revitalizacijo podjetja, povečanje dobička in vrnitev na pota stare slave. Dve leti pozneje lahko ugotovimo, da kljub spremembam v vodstvu, odpuščanju, ukinjanju nedobičkonosnih programov in povezavi z Microsoftom Yahooju to ni uspelo. Lani je njegov delež na trgu oglaševanja v ZDA upadel za 14,4 odstotka, letos bo padec najverjetneje le za odtenek nižji.

Yahoo ni nikoli uspel jasno povedati, kaj želi postati, čeprav so jasno povedali, kaj ne želijo postati in da želijo stabilne prihodke in čim večji dobiček. Ker Bartzovi to ni uspelo, je upravni odbor v preteklih tednih na dveh srečanjih brez njene prisotnosti razpravljal o razrešitvi, za katero so se včeraj tudi odločili. Nekoliko nenavadno je nenadnost te odločitve, saj nimajo niti pripravljenega naslednika.

Do izbora novega izvršnega direktorja bo to funkcijo opravljal finančni direktor Timothy Morse skupaj s petimi člani Yahoojevega vodstva. Delnica Yahooja je po objavi novice pridobila dobrih šest odstotkov.