Lažni alarm za odkritje Higgsovega bozona

Matej Huš

23. avg 2011 ob 00:05:12

Konec julija so po internetu zakrožile novice, da so v ženevskem trkalniku naposled le odkrili sledi Higgsovega bozona. Ker se je to že zgodilo nekajkrat prej, smo bili kot marsikdo tudi na naši strani skeptični in o tem nismo posebej pisali. Kot že ničkolikokrat poprej se je izkazalo, da so bili fiziki preuranjeni. V najnovejši številki Nature ugotavljajo, da Higgsovega bozona še vedno ni na spregled.

Na konferenci Lepton Photon, ki je potekala v Bombaju v Indiji, so teoretiki z Univerze Pariz-jug v Orsayju povedali, da šibak signal pri energiji 144 GeV ne bo obrodil sadov. Čeprav sta ga ločeno videli skupini ob detektorjih ATLAS in CMS v CERN-u ob spremljavi povečanega števila bozonov W, kot to napoveduje standardni model, Higgsovega bozona še ni. Dodatni podatki so namreč odkrili, da se signal utaplja v šumu in ne obratno, kot bi pričakovali (dodatni podatki in meritve bi morali izboljšati razmerje signal/šum).

Če bi tam res bil Higgsov bozon, bi se vrh širil in krepil, ne pa izgubljal prominence. Interval zaupanja, da se tam resnično skriva neodkriti delec, je upadel z 99 na 95 odstotkov, kar je v nasprotju s pričakovanji in močan indic, da gre le za statistično anomalijo. Doslej so v CERN-u z gotovostjo dokazali le, v katerih intervalih Higgsovega bozona gotovo ni. Če obstoji, se bržkone skriva med energijami 120 in 140 GeV, predvidevajo. Iskanje se nadaljuje.