Google+ dodaja preverjena imena

Matej Huš

22. avg 2011 ob 00:44:51

Google je sprva poizkusil s prisilo, ko so vsem uporabnikom zagrozili, da jim bodo zaklenili uporabniške profile, če bodo vnašali lažne podatke. Izkazalo se je, da je vse prelahko nekoga po krivem označiti za tatu imena, pa tudi sicer uporabniki niso bili navdušeni z represijo. Googlovi inženirji so se bržkone posvetovali s psihologi in pripravili nov način, kako uporabnike pripraviti do predstavljanja z resničnimi imeni.

Namesto palice bolje deluje korenček, zato bo Google vsem preverjenim uporabnikom Google+ ob imenu dodelil majhno kljukico, nad katero se izpiše Preverjeno ime. Ideja je enostavna, saj želijo s tem označiti vse uporabnike, ki so dokazali, da je njihovo vneseno ime resnično pravo. Kako točno to dokazovanje poteka, Google v prvi fazi projekta še ni želel povedati.

Wen-Ai Yu iz Googla pojasnjuje, da bo storitev za zdaj omejena na zelo priljubljene uporabnike - to so zvezdniki, osebe iz javnega življenja in ljudje z zelo velikim številom stikov. Sčasoma bodo storitev razširili tudi na ostale uporabnike, s čimer bodo ubili dve muhi na en mah. Po eni strani bodo storitev preizkusili na manjši množici uporabnikov, hkrati pa bodo ljudstvu dali možnost, da se spremembe navadi, preden jih zadene. Mimogrede, to ne pomeni, da je Google uradno spremenil politiko imen na Google+. Glede na pogoje uporabe je še vedno treba navesti resnične podatke.