Založbe imajo pomisleke glede Amazonovega digital lockerja

N/A

31. mar 2011 ob 07:46:24

Poročali smo že o novi storitvi podjetja Amazon - digitalni omarici, ki uporabniku omogoča hranjenje svoje glasbe kar na strežnikih v oblaku ter poslušanje od kjerkoli. Številni komentatorji so postavili vprašanje, ali si je Amazon zagotovil ustrezne pravice za to.

Podobno storitev kani ponuditi tudi Apple, ki pa se še dogovarja z založniki glede pravic za internetni streaming in neomejeni prenos že kupljenih posnetkov. Dosedanja pogodba za iTunes Store mu tega ne dovoljuje, zato uporabniki v primeru izgube že kupljene glasbe ne morejo avtomatsko zaprositi za ponovni prenos (lahko pošljejo e-mail in upajo na najboljše). Dogovor se pričakuje do poletja in naj bi bil na voljo preko oblačne verzije MobileMe.

Amazon se brani, da je njihova storitev v svojem bistvu enakovredna uporabi zunanjega diska za izdelavo varnostnih kopij, se pravi za privatno in drugo lastno reproduciranje posnetkov, ki jih je uporabnik že plačal. Privatno reproduciranje spada pod prosto rabo (fair use), tj. v zakonu izrecno dovoljene primere uporabe avtorsko zaščitenih del, za katere ni potrebno pridobiti dovoljenja nosilca pravic oz. posebej plačati namestila. Zakonodaja vprašanja digitalnih omaric seveda še ne ureja, ker gre za precej novo področje, podobno kot ne ureja osebnih video rekorderjev (PVR) in njihovih oblačnih različic, ki so jih v zadnjem času na veliko začeli ponujati operaterji interneta in kabelskih omrežij. Najbližje so bili v Kanadi, kjer je nedavno preminuli zakonski predlog C-32 izrecno dovoljeval tovrstno početje. Založniki se ne strinjajo v celoti; predvsem Sony je izrazil začudenje, da se podjetje ni predhodno dogovorilo z njimi, ter potrdil pripravljenost za uporabo vseh sodnih sredstev. Izjava je v skladu z njihovim prepričanjem, da uporabnik glasbe ne kupi, ampak zgolj licencira v skladu s pogoji založnikov.

Založniki so seveda pričakovali vsaj nekaj denarja, pač v stilu nadomestila, ki ga plačamo ob vsakem nakupu CD ploščka ali fotokopirnega stroja. Amazon temu ni naklonjen, ker za storitev načeloma ne zaračunava in bi posledično s tem imel samo stroške. Problem je v tem, da tukaj ne gre za posameznika z na tv priključenim računalnikom, ampak podjetje, ki isto storitev na poenostavljen način ponuja množici, zaradi česar je bistveno bolj izpostavljeno želji založnikov, da za vsako predvajanje avtorskega dela tako ali drugače dobijo plačilo. Amazon po drugi strani seveda storitve ni ponudil zaradi pereče želje po pomoči uporabnikom; prej zato, da bi privabili pristaše Apple iTunes in prihajajoče Googlove rešitve k nakupu v svoji glasbeni trgovini.

Bomo videli. Založbe bi lahko v končni fazi zagrozile z umikom svoje vsebine iz Amazonova in s tem izsilile svoje.