Windows 8 bo dobil App Store

Mandi

19. avg 2011 ob 08:23:58

Naslednja različica oken, Windows 8, naj bi po vseh pričakovanjih izšla v začetku leta 2013, ena od njenih bistvenih novosti pa naj bi bil tudi nov uporabniški vmesnik, ki nekoliko sliči na mobilne telefone in na veliko uporablja koncept "aplikacij" v smislu malih HTML5 komponent z lastno javascript logiko. Zato se je seveda pričakovalo, da bo Microsoft napovedal svoj "App store", se pravi trgovino za brezplačne in plačljive Windows 8 aplikacije.

Uradne potrditve sicer še ni, je pa Steven Sinofsky, odgovorni za razvoj novih oken, v blog postu o napredku dela na to namignil. Prispevek razloži, da so razvijalci razdeljeni v številne manjše ekipe (teams), ki jih je kar 30, druga na tem abecednem seznamu pa je ekipa z imenom "App store".

Posledično tudi še ni podrobnosti. A bo trgovina bolj odprtega tipa (Android) ali pa bo Microsoft po striktnih pravilih in lastni diskreciji odločal, kaj se uvrsti in kaj ne. Kaj bo z obstoječimi programi - Windows 8 bo namreč podpiral vse Windows 7 aplikacije - ali bodo kar avtomatično umeščeni v novo trgovino ali bo potrebna posebna prijava. In seveda najvažnejše vprašanje - ali misli Microsoft od prodaj v trgovini služiti provizijo, ter če to res misli, ali bodo v čem ovirali old-school ročno namestitev.

S tem je tudi jasno, zakaj je Microsoft januarja odločno ugovarjal Applovi vlogi za pridobitev blagovne znamke "App Store".